2022-07-01 374 浏览
今次有幸受邀试食日本关西第一炸牛排专门店─京都胜牛🍱 荃湾分店开咗唔系好耐,行过几次都见到企满哂人等位。餐厅内装修充满日本风,亦有唔少卡位,坐得几舒服。职员十分好客,会了解客人需要,上菜时亦仔细介绍每款酱料。佢地系选用来自美国、澳洲及日本嘅牛肉,品质有保证👍🏻 每款套餐都附有麦饭、椰菜沙律及味噌汤。椰菜沙律同味噌汤都系可以无限refill嘅,喜欢嘅朋友可以食返够本😋✨元祖牛排炸串外层皮薄金黄酥脆,牛肉鲜嫩多汁,食落外脆内软,口感丰富😋✨自家制豚肉饺子一睇就知正宗日式煎饺😆 平时外面食未必会有底层嘅脆皮,但今次系一大片满满脆底😍 饺子皮薄馅多,味道唔错,最欣赏就系脆底👍🏻✨京都胜牛双味套餐‼️上枱时牛肉系三成熟,如果想熟啲可以向职员提出,佢地会提供个煎pan放喺枱边畀客人,咁就可以自由控制要几熟啦!仲附上9 种蘸料,可自己调出不同口味🤤椰菜沙律加咗芝麻酱食落好开胃,味噌汤就正常不过不失啦。麦饭麦味好香浓,健康又好味,粒粒分明又有咬口😋 三成熟嘅牛肉够腍滑,菲力比翼板牛更腍更好食。但烧完之后就唔同哂,两款牛肉味道比原来更加浓郁,坐喺度就已经闻到浓浓牛肉香气,食落肉质更腍更juicy,两款肉烧

元祖牛排炸串
✨元祖牛排炸串
外层皮薄金黄酥脆,牛肉鲜嫩多汁,食落外脆内软,口感丰富😋

自家制豚肉饺子
✨自家制豚肉饺子

✨京都胜牛双味套餐
三成熟嘅牛肉够腍滑,菲力比翼板牛更腍更好食。但烧完之后就唔同哂,两款牛肉味道比原来更加浓郁,坐喺度就已经闻到浓浓牛肉香气,食落肉质更腍更juicy,两款肉烧过之后,翼板牛比菲力更好味,仲多咗份焦香味👏🏻

特选海产套餐
✨特选海产套餐(炸广岛蚝大海老伴鳗鱼)
超大只海老肉质鲜甜,炸完都唔觉老🦐 鳗鱼都一样味道香浓有鲜味。🦪广岛蚝size都几大只,可惜外层炸皮有点儿太厚,炸粉味盖过咗蚝味,同埋厚皮食落有啲腻😔

蜂巢脆脆
✨蜂巢脆脆
因为冇哂软雪糕,所以今次试GELATO意式雪糕,我拣咗香浓开心果及伯爵茶口味。鲷鱼烧有满满红豆馅,皮薄馅靓😋 开心果味好香,伯爵茶味超级浓郁,软滑雪糕加埋脆脆配料,口感好丰富。

蓝柑荔枝味有气特饮
✨蓝柑荔枝味有气特饮
颜色鲜艳抢眼,真材实料有荔枝肉,饮落有荔枝味之余仲带有少许酸酸甜甜嘅蓝柑橘味,清甜又解腻💙

红豆宇治冰抹茶
✨红豆宇治冰抹茶
抹茶味清香唔苦涩,就算啜唔到红豆粒粒,饮落都有淡淡红豆味,同抹茶果然系绝配。但红豆粒真系少咗啲,只得杯底几粒😅

🔍整体感觉:由踏入门口开始,环境、服务态度、食物、饮品都系高质享受。豚肉饺子嘅脆底真系值得一赞,京都胜牛双味都有惊喜,三成熟同烧完后感觉都各有特色😋 价钱比起外面唔算特别平,但间唔中享受吓美食都好值得👍🏻
2022-06-27
用餐优惠