栗子最钟意就系带鸡翼周围揾新嘢食。最近,我哋去咗一间位于湾仔的拉面店,主打鸡白汤底拉面。沿湾仔道往铜锣湾方向直行至巴路士街口,转右入去,大约行20秒望右,就会见到巨型红色灯笼。店门口有个大灯笼做装饰,其实都好易认。入到去,目测大约有15-20个座位,坐位空间尚算可以,唔会太迫。放工非常肚饿嘅缘故,好快就喺点餐纸拣好了!我俩本住一向嘅宗旨:咩都要试下嘅心态,分别点了至极鸡白汤拉面和鱼介鸡白汤拉面、一客明太子鸡翼($15/只)同埋一客煎饺子($38/6只),最后仲追加咗一碗白饭(一般香港人一定会觉得好奇怪)至极鸡白汤拉面 $88 - 据说汤底系以鸡慢火烹调10小时而成。拉面一上枱当然要饮啖汤先,鸡味十分浓厚,有糊口嘅感觉而且仲好滑溜。面条方面,栗子拣咗幼面同埋硬嘅面质,不过面条挂汤能力一般而且质感似系食紧即食面(夸张咗),呢到要扣分。至于配料就比较特别,里面有鸡叉烧、溏心蛋1只、炸莲藕片同埋露笋。 鸡叉烧相比起猪肉叉烧少咗份油腻感,好适合女仕们,不过略嫌「鞋」咗小小。溏心蛋同露笋都合格,而最有惊喜嘅竟然系炸莲藕片!?切成薄薄嘅藕片炸咗之后外脆内爽甜,即使被面汤浸淋咗都依然好味。CC评分:3
栗子最钟意就系带鸡翼周围揾新嘢食。
最近,我哋去咗一间位于湾仔的拉面店,主打鸡白汤底拉面。

放工非常肚饿嘅缘故,好快就喺点餐纸拣好了!

至极鸡白汤拉面 $88 - 据说汤底系以鸡慢火烹调10小时而成。拉面一上枱当然要饮啖汤先,鸡味十分浓厚,有糊口嘅感觉而且仲好滑溜。面条方面,栗子拣咗幼面同埋硬嘅面质,不过面条挂汤能力一般而且质感似系食紧即食面(夸张咗),呢到要扣分。至于配料就比较特别,里面有鸡叉烧、溏心蛋1只、炸莲藕片同埋露笋。 鸡叉烧相比起猪肉叉烧少咗份油腻感,好适合女仕们,不过略嫌「鞋」咗小小。溏心蛋同露笋都合格,而最有惊喜嘅竟然系炸莲藕片!?切成薄薄嘅藕片炸咗之后外脆内爽甜,即使被面汤浸淋咗都依然好味。CC评分:3.9/5

鱼介鸡白汤拉面 $82 - 以鸡白汤做底再加入鱼介粉而成,配料基本上同上述𠮶碗一样,只系少咗溏心蛋。有小许失望,唔知道师傅系唔系一时错手落多咗鱼介粉,令成个鸡白汤头都被鱼介味盖过了,浪费咗浓厚而有层次嘅汤底,有啲弄巧反拙。 CC评分:2.5/5

小食方面
煎饺子 $38 - 唔同一般日式煎饺店只供配饺子醋汁,呢到提供三款酱料(辣酱/咖哩酱/葱),鸡翼同栗子都推介中间嘅咖喱酱,配上juicy嘅饺子估唔到又几夹。  CC评分:3.6/5

明太子鸡翼 $15 - 一开二上碟,微辣的,但系干身咗小小。 CC评分:3/5

最后食完碗面栗子都唔够饱,于是追加咗一碗白饭 $12, 倒落鸡白汤当泡饭食, 一滴不漏尽情地食                                                                                                                                          晒佢!

CC评分:3.3/5
明太子鸡翼