【湾仔区】【Nebraska Steakhouse】自从东铁线延伸咗过海段之后,我过嚟金钟湾仔一带食嘢嘅机会大大増加。而我本身都中意食西餐,所以都想食多啲呢边啲西餐。有间喺庄士敦道同李节街交界嘅扒房我想试好耐,难得中午有时间就特登过去试个 lunch 啦。间嘢全名叫「Nebraska Member of Louis Steak House」,应该系啲扒类高手嘅组织团体之类,我唔太清楚内情,只系识行入去食就得喇。点知佢哋午市都几 full,但系咁啱又有客人离座,居然就被我执到个窗口位坐,好彩呀。叫个 Special Luncheon 先,先上咗是日餐汤同蒜蓉包,系我最憎嘅蕃茄汤,面色一沉之下饮啖试吓,叫声罪过,浓香又清新,好饮,而个包都系好味嘅。主食我试 $380 嘅「美国极佳级厚烧牛小排」,每日限定五份架咋。我食嘅生熟度系 medium rare,完全做到外脆内嫩,牛肉味香,系得嘅!厨师 Michael 都走咗出嚟,我就一味喺度讲好食,简直仪态尽失,哈哈。呢度啲扒系佢哋两父子制作,劲!饮埋杯「咖啡」,几好,埋单价 $418,唔贵呀。。。(地址:湾仔庄士敦道14-16号庄士敦大楼地舖)@

(地址:湾仔庄士敦道14-16号庄士敦大楼地舖)

@louiessteakhouse
@nebraska_hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am湾仔区 #湾仔 #会展 #金钟 #LouiesSteakHouse #湾仔扒房 #湾仔锯扒 #美国极佳级厚烧牛小排 #牛小排 #USDAPrimeChuckShortRib #USDA #nebraska_hk #PrimeChuckShortRib #1am1083 #1ambackup
  • 美国极佳级厚烧牛小排