身为 piratagroup既粉丝,作为foodie既我真系想试匀晒佢地旗下既餐厅😂今次就趁中秋假期同朋友黎到位于湾仔星街既The Pizza Project试试~佢地最近仲入选左50 Top Pizza Asia 2022😍今次我地拣左Project Tasting Set ($220/pp)而唔系à la carte😙因为呢到系专门食pizza既,main dish就有超过10款pizza任君选择😍<ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ>◦ Burrata ($110)呢份Burrata同平时配番茄个种唔同,呢到系搭配松子仁、意大利青瓜同埋两块小薄饼~水牛芝士口感都几滑而且份量好大;小薄饼就偏咸~◦ Beef Tartare ($120)呢份牛肉他他口感嫩滑,而且冇腥味,搭配铺系面既意大利芝士蛋酱同少量酸豆,味道唔错👍🏻◦ Ham and Melon ($110)呢到系用左18月既parma ham,搭配埋香瓜(cantaloupe melon)都可以解解腻,火腿唔会太咸或者口感太硬,整体都唔错~ <ᴍᴀɪɴ ᴅɪsʜ>◦ Carbonara ($180)呢份Pizz

<ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ>
◦ Burrata ($110)
Burrata

◦ Beef Tartare ($120)
Beef Tartare

◦ Ham and Melon ($110)
Ham and Melon

<ᴍᴀɪɴ ᴅɪsʜ>

◦ Carbonara ($180)
呢份Pizza都几特别,上面除左有常见既意大利火腿(Pancetta)之余,最特别系每一片pizza都有鹌鹑蛋(quail egg)!我都系第一食有呢种搭配既pizza,感觉既新鲜🤩
Carbonara

◦ Loads of Meat ($160)
呢份pizza用左好多款肉类,包括辣肉肠、义大利烟肉、辣同埋熟火腿,岩晒食肉兽呀🥳个人比较钟意呢款,有肉既pizza真系好食好多🙈
Loads of Meat

◦ Gamberi Aglio e olio ($150)
呢份pizza上面主要系虾🦐、芝士同埋番茄酱,我个人觉得pizza味道偏淡,但朋友就觉得味道岩岩好😜
Gamberi Aglio e olio

<ᴅᴇssᴇʀᴛ>
◦ Pici Tiramisu ($65)
又黎到我最期待既甜品环节😝仲记得前几个月系Pici食完佢个Tiramisu之后念念不忘,今次终于又食到啦🤩同样系咖啡味比较重,酒味比较轻,手指饼都几湿润,芝士打得好滑,系正宗Pici Tiramisu既味道,表示好满意😋
Pici Tiramisu

◦ White Chocolate Mousse ($65)
呢份甜品反而系之前去过既Pici 或者 Pirata 都冇提供既甜品;佢系用左白朱古力mousse,上面铺满raspberry jam同mixed nuts,同样d mousse打得好滑,甜度刚刚好,,配埋果酱真系好好食,过黎食既朋友记得两款甜品都要试试佢😍
White Chocolate Mousse

总括而言我觉得呢间餐厅出品都唔错,前菜同pizza既质素都几好,而甜品就当然系好好食!佢地既lunch set会抵食好多,希望迟d有机会可以再黎试试其他出品😘

💰Total: $726 ($242/pp 已包括10%服务费)
📍 The Pizza Project
湾仔星街5号地下 (到访分店)
中环苏豪卑利街26号地舖
Pici Tiramisu