上网睇佢哋食嘅嘢都几特色,咁就叫埋朋友一齐去食,顺便祝贺佢哋屋企有新成员 =)。我哋大概 1930 去到,点菜嘅时候发现唔少菜式都已经沽清,我哋去到嘅时候主食挣系得返一样,真系有啲愕然。不过都 Okay,我哋都揾到想食嘅几味菜。「糖醋猪腩仔」(HKD78),用猪腩肉包住啲红萝卜丝,加埋个酱汁好清新,好好食嘅开胃小食。跟住上嘅系「葱油饼」(HKD48) 配「黑蒜蛋黄酱」(HKD48)。黑色嘅酱汁,但系食落去系蛋黄酱,几得意。之后我哋加多个「恰巴塔包」(HKD48) 同「士多啤梨乳清干酪」(HKD78)。比较之下,钟意「包」多个「饼」,因为「包」长型 ,方便食佢哋啲酱。我点嘅「‘港’式咸柠鸡」(HKD158),一听个名已经够晒吸引。钟意柠檬同鸡肉嘅我,点会唔点依个;幸运嘅系,佢都系当晚唯一剩返嘅主食,所以点都系点佢啦。卖相似韩国炸鸡,我以为佢会系有类似跟咸柠酱嘅炸鸡,但其实佢系将啲调味放晒入去啲炸粉同腌肉度,同埋系去骨鸡!真系啖啖肉,啖啖咸柠味。「避风塘芝士蟹肠粉」(HKD168)。卖成百几蚊嘅「肠粉」真系未食过,都几期待。一嚟个卖相已经赢咗,芝士加蟹肉真系又系无得输,最正嘅系佢啲肠粉都做
糖醋猪腩仔
葱肉饼 配 黑蒜蛋黄酱

士多啤梨乳清干酪
‘港’式咸柠炸鸡
避风塘芝士蟹肠粉
避风塘芝士蟹肠粉」(HKD168)。卖成百几蚊嘅「肠粉」真系未食过,都几期待。一嚟个卖相已经赢咗,芝士加蟹肉真系又系无得输,最正嘅系佢啲肠粉都做到酒楼点心嘅质感。个人觉得系依间舖头必食。我之后仲追加咗个包去食埋佢啲蟹肉芝士酱,正。
豆瓣酱浸椰菜花
豆瓣酱浸椰菜花」(HKD78),个人觉得有啲辣,太太话唔食得辣唔好叫,因为真系食唔到。
豆豉鲮鱼凯撒沙律
豆豉鲮鱼凯撒沙律」(HKD88),我哋都系谂咗一阵先叫,因为觉得「系咪真系得架?」。我第一啖觉得咸咗啲,加返多啲沙律菜又 Okay 啵。太太一路食一路话真系估唔到咁新咁有创意,我个人觉得太太打算返屋企试下整。

味道:✮✮✮✮✮
味道无得输啦,咁样嘅港式 Fusion 菜都系第一次食,除咗因为个人唔太食辣其中一味菜唔系特别喜好之外,其他都好好食。正。
环境:✮✮✮✮
舖头对街,中门大开嘅格局,好在系横街掘头路尽头,基本上无车,所以灰尘同噪音唔算特别犀利;系后尾有啲饮醉咗嘅外国人喺度扰攘(始终佢都算系酒吧),所以差少少;不过果阵都开始夜,我哋都差唔多走,影响唔大。
服务:✮✮✮✮✮
小店可能职员唔够,有时候都要等一阵,好在我哋去时间唔算多人,都 Okay。见到个职员传菜之余仲会同我哋解释每道菜其实系咩嚟(Fusion 菜佢唔解释其实唔会知系咩嚟),算好好噜。
卫生:✮✮✮✮
中门大开嘅地舖系要提防多尘土,但夜晚基本无车所以无问题,倘若有车就好难讲。
抵食:✮✮✮✮✮
价钱合理,食物质素仲要无得输 xP。

2019-03-16
糖醋猪腩仔