今年香港好流行食Omakase,作为foodie既我当然唔会错过😋今次我就黎左位于天后既《鮨千月》试试佢地既omakase lunch set,除左食物高质之外,最重要系环境劲靓,有一个居高临下既无敌大海景🤩‣ 森罗 ($580)(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸呢份沙律🥗细细份,配上醋做调味,感觉好开胃☺️茶碗蒸入面既鸡蛋好滑,上面仲有菇同秋葵做配料,食落暖笠笠🥰(2) 寿司12贯🍣・深海池鱼寿司・麦金鲷柚子皮・竹炭盐鲜带子寿司・池鱼寿司・赤贝寿司・油甘鱼配柚子胡椒酱 ・赤虾飞鱼子寿司・碟鱼边手卷・吞拿鱼赤身・大拖罗寿司・海胆寿司・三文鱼子一次过品尝12种鱼系一种好正既味觉享受😋全部寿司都系好新鲜好肥美,而且好有光泽🤩咁多款入面我最钟意“竹炭盐鲜带子寿司”同埋“碟鱼边手卷”,前者卖相好特别,寿司师傅将佢握成三角形寿司好可爱,而且带子好厚肉好滑,上面仲有少少竹炭盐做点缀😝碟鱼边手卷就系师傅先用火枪烧一烧碟鱼边,再用紫菜包起碟鱼边制成手卷,所以碟鱼边食落系暖暖地而且有脆边既口感,好味道😋(3) 味增汤和甜品・味增汤我个人几钟意呢碗味增汤,配料包括菇、海带、红萝卜等,同平时唔同既系唔会有好重味精/

‣ 森罗 ($580)
(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸

・海胆寿司
・三文鱼子

(3) 味增汤和甜品
・味增汤
我个人几钟意呢碗味增汤,配料包括菇、海带、红萝卜等,同平时唔同既系唔会有好重味精/咸味,真系几好饮😙

・抹茶雪糕
抹茶味较重但唔会苦涩,稍微偏甜,质地属于比较硬身既雪糕,整体都唔错🍵

・咖啡☕️
最后就系一杯espresso,可以自己加奶或者糖

Omakase比一般餐厅更重视顾客既用餐体验同交流,一坐低厨师就问左有冇咩系唔食,感觉几贴心;而且可以坐系板前位置欣赏厨师既手艺,由切出鱼肉、处理鱼肉刺身、手握寿司、到上菜成个流程都系客人面前展示,成个用餐体验系一种视觉加味觉享受👍🏻

餐厅座位好阔落,空间感十足;最正就系餐厅位于大厦既26楼,可以远眺中环同尖沙咀一带既维港海景,无论日头定夜晚黎风景都系一流😍

💰Total: $638/pp 已包括10%服务费
📍鮨千月|@sen_tsuki