2022-05-11
妈妈节当然要食返餐好嘅‼️帮衬过哩间好多次,每次都冇令我失望,今次就订个靓位同阿猪妈食正野啦😆今次只系提前几日book,原本都好惊冇位,好彩我地唔介意早啲食,订咗5点半嘅位,职员安排咗张窗口靓卡位俾我地,可以边食边欣赏夜景啦🌃✨台湾贵妃乌龙每枱都有一壶茶,乌龙味道香浓唔苦涩,食火锅去油腻必备👍🏻✨冰沙系乳酸冰沙嘅味道,用餐中段时间就会送上。如果食咗辣野嘅话,都几解辣架!而且酸酸甜甜都几开胃,饮完又可以继续食🤭✨梅子茶冻餐后奉上每人一碟茶冻,茶冻中间有一粒梅子,味道带点酸酸地,食完火锅又辣又腻,食返个茶冻成个人感觉清新返哂🌿✨前菜 & 水果(自助吧 - 每位$19)酱料、前菜、水果等都系自助形式,可选择嘅酱料款式好多,总会拣到啱口味👍🏻 另外白饭任装,仲可以配埋台式肉燥汁捞饭。前菜有中华沙律同鱼皮,水果有车厘茄、西瓜同埋哈蜜瓜,水果款款都好甜😋 ✨台式麻辣锅 $138(鸳鸯锅)爱辣肥b必点汤底😆 虽然我唔系好食得辣,但都难以抗拒鸭血嘅引诱😏 任食鸭血真系超级正😍 同我一样唔系好食得辣嘅朋友都一样可以试吓,只要小心唔好食到辣椒籽嘅话,其实一样可以食到哩个汤底🤪 ✨红颜花胶鸡锅 $138(鸳鸯
✨台湾贵妃乌龙
每枱都有一壶茶,乌龙味道香浓唔苦涩,食火锅去油腻必备👍🏻
✨冰沙
✨梅子茶冻
✨前菜 & 水果(自助吧 - 每位$19)
✨台式麻辣锅 $138(鸳鸯锅)
✨红颜花胶鸡锅 $138(鸳鸯锅)
每次都一定要点哩个汤底🤤 食火锅前要先饮一转汤,饮完之后职员会再加汤先开始食火锅。汤底用花胶鸡熬制而成,再加埋细细粒鲍鱼仔、野米同埋花菇。一饮落口真系不得了,每啖都好杰,充满骨胶原,鸡汤味超级香浓,重点系咁浓郁嘅汤油分却唔多,咁就点饮都唔怕肥啦😍 食火锅都可以滋补养颜💜
一睇到摆盘就知系打卡必备😏 今次冇三文鱼同北寄贝,改为墨鱼仔同巴沙鱼,鱼块腍滑仲要冇骨👍🏻 两只鲍鱼一样大大只,顶层嘅文蛤粒粒都好干净而且好甜。牛肩肥瘦适中,唔会太油腻亦唔会食落好韧。唯一美中不足系啲虾,好似唔够新鲜,食落虾肉唔够甜亦唔爽口。
上枱后仲见到佢地喺度郁,够哂新鲜🤓 只需要渌1-2分钟就食得,太耐会太熟。今次渌咗两分钟左右,一咬就好腍,仲有啲啲爽爽地嘅感觉,一啲都唔韧,真系刚刚好👍🏻 新鲜嘅真系唔同啲🤤
可爱嘅企鹅真系唔舍得食佢😆 粒丸咬落爽口弹牙,入面仲咬到一粒粒墨鱼肉,有多重口感,味道亦浓郁,食到唔系用粉整嘅😂
渌到有卷度就可以,食落有脆口感,又系一样好爽口嘅食物🤩
只需要8秒就已经食得,唔洗渌咁耐,时间刚刚好嘅话就好爽口,大大片都唔怕韧👏🏻
喜欢食蔬菜类嘅朋友可以点哩个拼盘,有齐多款瓜菜类。粟米萝白都好香甜,入面仲有紫薯同蕃薯,原本觉得食火锅渌蕃薯好似怪怪地咁,但咸味嘅汤底配埋蕃薯竟然更加甜,更突出咗蕃薯本身嘅香味👍🏻 火锅食咗咁多肉类,食返咁多款蔬菜就饮食均衡啦✌🏻
果然系我最爱嘅饮品,每次水准都保持到一样,冇令我失望👍🏻 习惯每次都系叫少甜,甜味就刚刚好,完全唔会俾甜味盖过一切。奶滑香浓,淡淡嘅茉莉花香加埋绿茶够清新,饮哂成杯都唔会太腻😋
🔍整体感觉:职员服务态度友善,主动提出帮我地加鸭血😆 两款汤底都系我地嘅必选,花胶鸡汤更系我嘅至爱💜 食物质素都保持得好好,每次食都系新鲜海产,鲜味不减🤤 茉香奶绿虽然系我最爱,但其他饮品其实都做得好有水准,大红袍珍珠奶茶同珍珠奶绿亦系我好喜欢嘅味道😋 以如此质素食物嚟讲,性价比好高👍🏻