话说剥完智慧齿之后唔系好食到嘢🥹,米线简直系我嘅恩物🤩,就去发现一间新既铜锅米线铺试试😯~米线分为「昆明妈妈推介米线」同「自选米线」,我同朋友懒得谂😂,就拣咗两碗都系「昆明妈妈推介米线」😋。而且有五个辣度可以拣,啱晒我呢啲唔系好食得辣既人😝。之后仲叫咗个小食同甜品share🤤!🥢招牌三鲜铜锅米线:$61我哋拣咗小辣🌶️,内有腩肉、猪润、螺旋藻,非常足料👍🏻!配料份量都好丰富,有肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳丝。而且啲腩肉、猪润几厚身,几有咬口,食既时候仲吸收埋个汤底精华(老板话啲辣椒原来系自家炒‼️)虽然小辣对我嚟讲都有啲辣🥵,但越食就越停唔到口🤣👍🏻。加上配料甜酸菜可以解辣,辣得嚟好食😋。成碗米线仲要用铜锅载住,所以食到尾个汤仲微微暖,好满足😌🤤!🥢紫菜蚝仔肉碎米线:$60先饮咗啖蚝汤,好觧甜🤤,啲蚝只只都好大粒😍,又无沙,非常正‼️好多肉碎‼️,最钟意佢配料有好多紫菜😍。如果只系叫咗碗米线无叫小食同甜品,我应该可以饮晒啲汤🤣。🦐脆脆虾胶豆卜:$35每粒豆卜入面都有好大只虾😍,炸得金黄色,啱啱好,好食😋!🥢爆浆红糖糍粑:$30无谂过米线铺都有甜品食呢🤣🙈,朋友一咬糍粑,烟烟韧韧,入面啲红糖慢慢

🥢招牌三鲜铜锅米线:$61

🥢紫菜蚝仔肉碎米线:$60

🦐脆脆虾胶豆卜:$35
每粒豆卜入面都有好大只虾😍,炸得金黄色,啱啱好,好食😋!

🥢爆浆红糖糍粑:$30
无谂过米线铺都有甜品食呢🤣🙈,朋友一咬糍粑,烟烟韧韧,入面啲红糖慢慢渗漏出嚟(我咬得太细啖,要咬两次先做到爆浆效果😂)~个人觉得红糖浆比例几好,唔会死甜 !喜出望外👍🏻!

🍋 冻柠檬利宾纳:$+6
🍋 冻柠蜜:$+6

总结: 个人觉得啲间米线铺几有惊喜, 而且落足料!我自问都算系一个米线控🤣下次经过附近要挑战饮晒紫菜蚝仔肉碎米线啲汤🤤🤣!附近返工或者住附近既朋友要嚟试试啊!餐厅用手机点餐(扫码点餐·寿比南山)很搞笑🤣!
2023-09-24
午餐