2013-03-15
近这几年香港人非常注重饮食健康, 吃素食的热潮有増无减''*素食铺越来越多, 而且食物已经有别于传统素菜, 变得非常多元化!!!波罗密素食系以环保健康既理念, 精心巧制出健康又美味既多元化素食!!!他们保留住传统素菜的特色, 并糅合各国美食跟素菜融合, 创造出独特的风格~佢地食物方面一直坚持住【少油。少盐。少糖】的健康原则''*而且选用优质食材, 保证食得健康!!!【西柠千层】外层炸到脆卜卜, 入面系一层一层既腐皮, 十分香口~再配上西柠酱汁一齐食, 酸酸的非常醒胃啊!!再来的是【串烧什锦】''*估唔估到串烧入面有D 咩呢??有红萝卜, 鸡肉, 牛肉, 冬菇, 龙虾丸, 青椒及黄椒~沙嗲味都几好, 食物既口感同真既无异架!!!同时间再试这个【咖哩萝白鱼蛋鱿鱼】咖哩汁系由10多种印度香料制成的, 所以味道好香而甜架~入面既鱿鱼系用蒟蒻整, 个样同口感都同真既一样!!由于素食系不会用上五辛(葱、蒜、韭、荞及兴渠) 来调味的~但是单看外貌真的似模似样, 连口感都一样''*话明糅合各国美食, 点少得香港人最喜欢食既日本菜!!素鲍鱼同平时食既鲍片刺生差不多, 清清甜甜的~刺生方面分别系TORO
佢地食物方面一直坚持住【少油。少盐。少糖】的健康原则''*
而且选用优质食材, 保证食得健康!!!
【西柠千层】 外层炸到脆卜卜, 入面系一层一层既腐皮, 十分香口~
再配上西柠酱汁一齐食, 酸酸的非常醒胃啊!!
再来的是【串烧什锦】''*
估唔估到串烧入面有D 咩呢??
有红萝卜, 鸡肉, 牛肉, 冬菇, 龙虾丸, 青椒及黄椒~
沙嗲味都几好, 食物既口感同真既无异架!!! 同时间再试这个【咖哩萝白鱼蛋鱿鱼】
咖哩汁系由10多种印度香料制成的, 所以味道好香而甜架~
入面既鱿鱼系用蒟蒻整, 个样同口感都同真既一样!!
由于素食系不会用上五辛(葱、蒜、韭、荞及兴渠) 来调味的~
但是单看外貌真的似模似样, 连口感都一样''* 话明糅合各国美食, 点少得香港人最喜欢食既日本菜!!
素鲍鱼同平时食既鲍片刺生差不多, 清清甜甜的~
刺生方面分别系TORO 及吞拿鱼, 很厚身, 仲可以点Wasabi 及刺生豉油一齐食''*
再食D 中式食物先''*
【椒盐茶树菇】热辣辣新鲜炸好出来, 但系一D油腻都冇~
加上用椒盐炸, 非常香口令人食唔停啊!!!
我地系酒楼成日食既【香脆乳猪件】哩度都有啊''*
卖相好似, 外脆内嫩, 虽然系面筋, 但系味道超超超超似!!! 这里连越南菜都有!!!
【越式粉卷】薄薄的粉皮包住不同的蔬菜丝~
十分清淡的一味''* 【黄金甲锅粑】下层米饼, 上层配上"肉碎"及芝士制成的!!!
咬落去卜卜脆, 岩哂我钟意食脆口野既人啦~~ 这个这个就是我地经常食既【蜜汁叉烧】
卖相同真正既叉烧系一模一样架~
素叉烧大家一定食过, 佢地都系用面根制成的~
这里的蜜汁叉烧, 㶶的部份系用上榄角, 令外表及口感都似足真正叉烧!!
而且师傅仲可以整到半肥瘦既质感!!!
如果唔话比我知系素叉烧, 我真系觉得自己食紧真叉烧啊~
哩个真系10粒星推介比大家, 一定要试!!!
我下次一定要外卖比屋企人试啊~~~ 左面的是【鲜茄浓汤鲜竹卷】
浓浓的番茄味配上鲜竹卷~
几特别既配搭, 入面包住红萝卜丝及蔬菜丝~
右面的是【印式咖哩羊腩配薄饼】
羊腩系由冬菇"定" 整碎再做成像羊腩般一丝丝的口感!!
但系就冇左羊既骚味, 有点点的感觉~~
而手制薄饼是马来拉正宗的薄饼, 较厚身又唔油腻, 唔错啊''* 食左咁多样素菜, 都好似冇汤水既??!
老板娘为我地预备左【怀旧碗仔翅】, 我想大家都喜欢吃的吧!!!
这简直系我既至爱, 大家都见到十分足料啊~~
食左咁丰富既素菜, 少食素既我真系估唔到原来素食真系咁多元化~
而且素食系有好多好处架, 又健康又具有美容护肤功效~
仲可以降低胆固醇含量, 减少肾脏负担''*
间唔中同屋企或朋友黎食下都唔错!!