2016-03-15
每次和一班朋友想围威喂食个饭紧系拣打边炉!刚好有澳洲返黎既朋友话好想打边炉,一齐食够哂热闹啦~鸡煲其实又唔洗跑入元朗食既,话哂大家都唔系住果头今次听朋友推介黎佐敦既【一哥私房菜】先送上鸡煲一煲!可以拣BB 辣、小辣、中辣和大辣我地其实唔多食得辣,所以只叫左BB辣,发觉仲可以接受辣D职员就拎多小小酱料混合,辣味可自己调较,香味同辣味刚刚好食落有小小麻,要立即饮啖自家制的菊花茶降降个麻味,非常健康因为超小甜(笑)仲可以任嗌野饮,一般既汽水、啤酒都有提供~重点是…鸡煲既鸡系任食/无限添加!可以拣半只鸡/一只鸡相信大家唔系大胃王,食住一round等打边炉先嫁啦~ 跟住就上盘「泰式虾刺身」,喂喂喂 明明打边炉仲有生虾食既!好过份呀~~因为我同朋友都非常钟意食生虾嫁!每人起码啪左3-4只!Encore一碟系HK$68,我地总共叫左2碟~ 食左咁耐都未出个边炉既?一上呢盘野就知黎紧就可以烚下烚下啦~ 「海鲜拼盘」系for打边炉,唔系刺身黎嫁!入面有巨型带子(最顶)、鲍鱼、花甲皇、蛏子皇、龙趸片、大大只海虾。朋友话上次黎都唔系呢个组合,细问之下先知个拼盘系冇set死系佢地每日去街市买当日最新鲜既海鲜返
每次和一班朋友想围威喂食个饭紧系拣打边炉!
刚好有澳洲返黎既朋友话好想打边炉,一齐食够哂热闹啦~
鸡煲其实又唔洗跑入元朗食既,话哂大家都唔系住果头
今次听朋友推介黎佐敦既【一哥私房菜】 先送上 鸡煲一煲!可以拣BB 辣、小辣、中辣和大辣
我地其实唔多食得辣,所以只叫左BB辣,发觉仲可以接受辣D
职员就拎多小小酱料混合,辣味可自己调较,香味同辣味刚刚好
仲可以任嗌野饮,一般既汽水、啤酒都有提供~ 重点是… 鸡煲既鸡系任食/无限添加!可以拣半只鸡/一只鸡
相信大家唔系大胃王,食住一round等打边炉先嫁啦~
跟住就上盘「泰式虾刺身」,喂喂喂 明明打边炉仲有生虾食既!
Encore一碟系HK$68,我地总共叫左2碟~
「海鲜拼盘」系for打边炉,唔系刺身黎嫁!
朋友话上次黎都唔系呢个组合,细问之下先知个拼盘系冇set死
系佢地每日去街市买当日最新鲜既海鲜返黎,所以每日都有小小唔同
但佢地make sure一定会有8-11样既海鲜 「鲜茄花甲野菌蟹锅」其实我几钟意清清地既汤底,
屋企大多以栗米、罗白、蕃茄做个汤底,个汤唔会咁快混浊嘛! 当然唔少得我最爱既牛肉!肥牛系好味,但佢个肥的确会令人好快腻
一哥用既牛系手切本地牛颈脊,食落有咬口之余又唔会觉得好肥
就咁望d肉既纹理已经好均衡,而且牛肉味浓,爱牛人士必定再追加!
虽然呢到系任食,但某d食材追加都要再俾钱,
好似呢碟牛咁$38一碟,其实都抵既!最多都系食3-4碟左右都合理
丸类(墨丸、牛丸等)饺类(水饺、云吞)都几好食
唔会因为系任食而拎d质素麻麻既出黎,算你有良心啦! 终于拎到只蟹钳出黎食,原来都几大只!仲啖啖肉tim
不得不赞,炸物系必点!因为炸鱼皮非常香脆而且冇腥味
响铃都好正~我都知呢d比较油,
不过一浸落汤一秒就拎上黎立即放入口果种感觉系冇野可取代到的! 龙趸片一定要试!因为又快熟又弹牙,点埋豉油非常正 鲍鱼新鲜,大细刚好,而且熟度岩岩好所以唔会太韧 房间都列明价钱和任食的种类,记紧食得晒先好嗌,千万不要做大哂鬼
老实说,$258+10%食到这样的质素已经非常划算,而且有私人房间和独立厕所
就算一班人倾得好大声都唔会嘈到人,由于房间唔多,所以要预先打去订台呀!
妈咪睇完d食物相之后,已经约佢既朋友去试啦~睇黎打边炉系聚会既首选!
一哥私房菜
刺身+鸡煲+蟹锅打边炉+海鲜套餐
星期一至四、日 $258/位 (两位起)
星期五、六及假期前夕 $268/位 (两位起)
酱油 $10/位
前菜每碟 $20