2015-10-26
平时返工既lunch都系挨饭盒同外卖多,好开心姐妹们黎铜锣湾揾我个lunch!霜月地点其实唔难揾,正正就系时代广场后一条街,不过附近仲系未完工既地盘咁,全层都系for食中至高级既餐厅,要揾好野食,第时呢度楼下应该会排哂大队!上到顶层就系霜月,呢栋大厦暂时唔多餐厅开左 所以升降机都唔洗等直上顶楼。座位甚阔落,带有浅色调既日式味道,仲有啲吧台可以望住师傅亲自料理 而lunch方面就有十几样可以拣,网烧牛肉,刺身,海胆呢啲当然唔少得啦!定食都包埋沙津、面豉汤同日式海鲜炖蛋 好钟意佢个沙津既汁除左麻酱好浓郁之外,仲有好多一粒粒既芝麻丰富口感同带到个香味出黎,咬落脆卜卜同青瓜一样咁爽口。 (左)面豉汤就不过不失,咸淡适中,味道就未到好难忘(右)一开始睇碗都睇唔出系日式炖蛋,因为面头多左层海鲜羹咁,有朋友好想食个蛋但因为个羹系上面要我帮佢食哂先-_-#对羹类唔系特别钟意既我表示 下层个蛋系吸引过海鲜羹,如果可以俾客人拣加唔加果层会好啲。 先黎既系吞拿鱼腩日本海胆饭 $350虽然呢碟系比我想像中细碟,但大堆头海胆加分! 所以好快俾我地清哂,海胆新鲜唔会有腥味唔会食落好淋身,从颜色睇都见到好靓!另外呢
霜月地点其实唔难揾,正正就系时代广场后一条街,
要揾好野食,第时呢度楼下应该会排哂大队! 上到顶层就系霜月,呢栋大厦暂时唔多餐厅开左 所以升降机都唔洗等直上顶楼。
定食都包埋沙津、面豉汤同日式海鲜炖蛋
好钟意佢个沙津既汁除左麻酱好浓郁之外,
(左)面豉汤就不过不失,咸淡适中,味道就未到好难忘
有朋友好想食个蛋但因为个羹系上面要我帮佢食哂先-_-#
对羹类唔系特别钟意既我表示 下层个蛋系吸引过海鲜羹,
如果可以俾客人拣加唔加果层会好啲。
先黎既系吞拿鱼腩日本海胆饭 $350
海胆新鲜唔会有腥味唔会食落好淋身,从颜色睇都见到好靓! 另外呢碟日本牛肉网烧定食都系好鬼正!
有得拣美国牛($200) 定日本牛($400),当然二话不说拣日本牛啦,虽然系贵一个double…
拣左medium熟度,唔会渗出血水之余咬落仲非常软腍
下面有烧汁系底,旁边仲有青柠同沙津酱可拣选
我其实最好味系原味!第一旧先食牛本身阵味,之后先试加底下个烧汁
同点一下沙津酱都唔错,不过同烧汁系最夹!试下唔同酱汁又好快食哂成碟了…值回票价!
接著都系牛肉为主,牛肉香味烧定食
同样地有美国牛仔($140) 日本牛($380)拣,也必定首选系日本牛啦!
呢碟”香味烧” 果然同名一样烧得好香,旁边既洋葱炒得超香渗入牛肉汁味,更加惹味
肉质虽冇日本牛肉网烧咁啖啖肉,但呢碟更好送饭!
而呢盘刺身($210) 既三文鱼腩鱼油味好重,而且切得厚身咬落啖啖肉
而甜虾都系我最爱之选,肉质弹牙够鲜甜,其他就交由朋友去试了~
最后以红豆、绿茶两款雪糕作结
绿茶味不过不失,但红豆味却有惊喜,入面有香甜红豆粒,红豆味浓郁
最后把绿茶x红豆混合,一啖绿茶一啖红豆刚柔并济
题外话/补充资料:
地点优、座位宽敞,食物水平平均来说是属中上 个人是给80分以上!
服务方面,由于不是太多客人,所以加水点餐收碟也非常频繁,
而且大多有2位staff服务我们这台,一吃完就有人收走了。