2019-02-11
较早之前女朋友带过我去太子大兴,今次轮到我带返佢食太子金凤😉根据铺头门口嘅剪报同埋介绍,佢地系创于60年代,创办人曾经喺五星级酒店工作,80~90年代红极一时,曾经接受多间媒体访问👍🏽至今仍然有好多捧场客👍🏽当晚我哋七点半左右到达,现场已经有超过20至30人,我哋拎咗飞之后大概要等30张枱😂。系等枱之际,我曾经提过女朋友,要尽快谂定食乜🤭因为呢度虽然冇澳洲牛奶公司咁串,但系太慢嘅话侍应分分钟会圈返你转头🤨好彩嘅系侍应叫枱嘅速度都比较快,大概等左40分钟左右就入得🤪入到去嘅时候成间餐厅都系烟雾弥漫😂😂由于事前已经喺门口拣定要食乜嘢,当我地落单嘅时候成个流程都好顺畅!女朋友就叫咗「驰名苏格兰牛扒餐」😋而我就点左「牛柳餐」😋值得一提嘅系大家唔需要系落单嘅时候就选定黑椒或者烧汁😂因为汁系上完扒先会问你㗎!另外加两蚊就可以加蒜蓉😉咁我同女朋友都有加到!过咗几分钟侍应就将餐汤同埋餐包送上😎✅罗宋汤酸香惹味,蔬菜十足!✅忌廉鸡汤略嫌淡左少少,但多鸡肉搭救✅餐包上枱嘅时候暖粒粒,查上牛油后溶化𠮶个感觉非常之美妙当我地碗汤只系饮咗一半,餐包都未食晒之际,热辣辣、香喷喷嘅牛扒就已经送上🤪戳热嘅铁板配上大大
过咗几分钟侍应就将餐汤同埋餐包送上😎
✅罗宋汤酸香惹味,蔬菜十足!
✅忌廉鸡汤略嫌淡左少少,但多鸡肉搭救
✅餐包上枱嘅时候暖粒粒,查上牛油后溶化𠮶个感觉非常之美妙
当我地碗汤只系饮咗一半,餐包都未食晒之际,热辣辣、香喷喷嘅牛扒就已经送上🤪戳热嘅铁板配上大大块嘅牛扒,仲有蒜蓉,一大堆放上面,惹味浓郁🥺🥺 呢个时候侍应先会问你想要黑椒定系烧汁!大家记得要将张纸巾打开🤭!如果唔系弹到成身都系😏
❇️驰名苏格兰牛扒餐(3成):火候控制佳,叫得铁板3成熟,其实是预咗牛扒煎完再放上铁板会变成5成熟😎 size 比铁板还大,牛肉好嫩滑,牛味比牛柳餐重!啖啖肉配埋蒜蓉简直系Perfect match🥰
❇️牛柳餐(5成):牛柳比我想像之中更加软熟,因为我个人唔系咁食得生牛肉,所以放上铁板后大概7成就啱啱好😂然而,肉汁仍然锁住,一啲都唔鞋,我三两下手势已经食完,实在太正!
食到一半嘅时候一个比较亲切嘅女职员(我估佢系餐厅打理)帮我地落饮品,虽然上枱嘅时候送错咗俾我哋,但佢嘅礼貌系比其他嘅员工好🥰
总结而言,太子金凤定价亲民,大部分铁板餐100大元有找,不过唔系个个都接受度座位逼狭,就好似当晚坐我哋对面嘅老夫老妻,佢哋表现得极度不舒服😂 我哋买单离开向旺角方向行嘅时候见到有另外一间叫做金翠,系金凤嘅班底过咗去,下次会同女朋友会试试有何分别
——————————
食物质素:8/10
环境卫生:5/10
舒适度:5/10
服务:6/10
性价比:8/10
总评分:6.5/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相机食先 #太子