2024-09-08
【荃湾区】【坚信号上海生煎皇】喺 1am1492 天仁茗茶个 post 同大家讲过我想去坚信号试埋佢哋 crossover 嘅食品,我作为行动派梗系嗱嗱声夹个 friend 去做咗佢。嚟到荃新天地嘅「坚信号上海生煎皇」,佢哋系喺中庭地舖,相当方便,几乎完全唔使揾就已经见到佢哋喇。先试「坚信号 x 天仁茗茶」嘅食物,前菜试一笼四只 $42「人参乌龙鸡脾肉小笼包」,用鸡髀肉做嘅小笼包好特别,人参乌龙味又香,正。朋友试 $62 嘅「樱花虾蟹籽大虾香片茶汤饭」加 $10 要埋鲍鱼,佢好享受用香片茶冲落个饭度嘅情况,亦都好快食晒。我就试 $68 嘅「樱花虾矶烧鲍鱼香片茶汤饭」,的确茶汤饭个香味好特别,清香得嚟又吊起个鲜味,正。嘢饮我哋试 $27 嘅「豆浆豆花四季乌龙奶茶」,天仁嘅嘢饮不嬲有质素保证,豆花味同四季乌龙味分庭抗礼,食紧茶汤饭嘅时候呷返啖,感觉几清新。一场嚟到坚信号,唔可能唔叫返佢哋嘅撚手嘢。首先系 $42 四只嘅「坚信号生煎包」,𠮶个爆汁嘅感觉令我至今难忘。之后试埋 $76 嘅「黄金鸡扒葱油拌面」,成件事好邪恶,鸡扒炸得好香,葱油拌面质感又好,为呢餐 $354 嘅晚餐画上一个完美嘅句
一场嚟到坚信号,唔可能唔叫返佢哋嘅撚手嘢。首先系 $42 四只嘅「坚信号生煎包」,𠮶个爆汁嘅感觉令我至今难忘。之后试埋 $76 嘅「黄金鸡扒葱油拌面」,成件事好邪恶,鸡扒炸得好香,葱油拌面质感又好,为呢餐 $354 嘅晚餐画上一个完美嘅句号。。。
(地址:荃湾杨屋道1号荃新天地地下G76A-76B号舖)
呢间餐厅我写过其他分店嘅用餐体验以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜寻返𠮶次嘅用餐体验记录:
深水埗区分店:1am0317
元朗区分店:1am0763
@gingsunho
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃湾区 #荃湾 #荃湾西 #坚信号上海生煎皇 #天仁茗茶 #tenren #人参乌龙鸡脾肉小笼包 #樱花虾蟹籽大虾香片茶汤饭 #矶烧鲍鱼 #樱花虾矶烧鲍鱼香片茶汤饭 #豆浆豆花四季乌龙奶茶 #坚信号生煎包 #黄金鸡扒葱油拌面 #1am1497 #1ambackup