2023-05-04 462 浏览
【葵青区】【凯悦茶餐厅】最近先睇我嘅读者可能唔知,其实我都几想食多几次先写一篇用餐体验嘅,之前都卡住过喺呢个位,最后都系说服到自己食一餐就可以写。喺说服自己嘅过程里面经历咗好多嘢,希望新嘅读者体谅同理解。提到呢间餐厅又有故仔讲,话说佢喺行政划分上系属于葵青区,咁大家都知葵同青系分两边嘅,有时都惊侧重咗一边会唔知点。之但系,又咁讲,其实葵青区本身我都已经唔多讲,实际操作上都唔会有咩大分别㖞,哈哈。咁两边嚟讲,我都各自会有理由前往嘅,不过葵𠮶边嘅理由就少咗,反而青𠮶边嚟讲,因为我睇中银人寿香港超级联赛(按:简称中超联)嘅赛事会去青衣运动场,所以反而就有机会去青衣𠮶边食嘢㖞,都系一个契机嚟。我喺沙田出发,去青衣运动场就梗系搭 49X,落车行过去啱啱好啦。青衣码头一出就见到呢间凯悦茶餐厅,佢就喺海悦花园𠮶度,位置上都相当就脚。而且我又咁啱都系要行𠮶个方向,好啦,今次难得有时间就试吓你啦。入到去都真系好有街坊茶记 feel,有几分温情咁。我叫咗个「粉面餐」,个配搭系好似常餐咁,不过个主菜系可以拣两个𩠌。我拣咗「沙嗲牛肉」同「回锅肉」,配「米粉」,几有屋企 feel,普普通通,但系情怀满满。配菜嘅

配菜嘅小食我拣咗「肠仔奄列」,因为火腿以外嘅奄烈都比较少出现,味道都算唔错。加埋杯「冻柠茶」走甜,夹埋 $47 都冇咩好讲,睇吓你要求啲乜,求求其其快快手又一餐的话,呢度系帮到手嘅,唔可能要求太高。。。

(地址:青衣海悦花园商场地下3号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0579 #globaleats #tastyfood #lunch #dinner #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am葵青区 #青衣 #凯悦茶餐厅 #凯悦 #茶餐厅 #茶记 #下午茶 #粉面餐 #回锅肉 #肠仔奄列