最近系社交平台不断有朋友洗版, 唔少人都去左中环新开既豊之丼潮圣, 一碗卖相超吸引既刺身饭真系见到都流口水! 终于等到出粮日, 同朋友去完中环shopping后, 就去呢度食个刺身丼~我地当晚8点多去到, 店内都满8成位, 呢间果然什得大众欢迎, 店内整洁, 但面积唔大, 位与位之间比较迫, 而且人多时更出现搭位情况…打开menu, 除左主打各款既卖相都好吸引既刺身丼, 都有几款刺身拼盘同埋野饮。难得最近出左Bonus, 今晚就拣左个全场至贵既刺身丼试试。落order后, 先黎每人一碟沙律前菜, 入面仲加左少少柚子, 甜甜地再加上少少日式酸汁, 甜甜酸酸几开胃【极上丰盛丼】HK$328卖相果然同相既同样吸引!! 呢款丰盛丼有海胆、帆立贝、吞拿鱼腩同埋三文鱼籽。如果极爱海胆既朋友, 可以选择呢度其中一个既海胆丼, 全部都系海胆黎ga!! 而且价钱比我宜家呢个更平~刺身完全将整个饭覆盖哂, 要慢慢夹开先食到个饭。帆立贝超级大只, 好厚, 咬落去解甜无比!!海胆没有臭腥味, 味道唔太浓, 甜甜地不带甘, 入口即溶, 跟饭有三片紫菜, 可以夹住一齐食吞拿鱼腩入口一咬有丰富鱼油, 正!!三文鱼

【极上丰盛丼】HK$328
极上丰盛丼

刺身完全将整个饭覆盖哂, 要慢慢夹开先食到个饭。

帆立贝超级大只, 好厚, 咬落去解甜无比!!

吞拿鱼腩入口一咬有丰富鱼油, 正!!

三文鱼籽捞埋饭一齐食, 三文鱼籽系口中爆开, 口感唔错~

饭质较为黏, 但总算粒粒分明....

我仲以套餐价HK$15加左支【波子汽水】, 但发现食个假食完都唔洗点饮, 证明食完都唔会因为太多味精而口干。

唔好睇佢只碗好似好细只, 但其实食哂成碗都好够饱~~~
极上丰盛丼