2020-12-02
@kan.teen#良心 寿司💛今次系铜锣湾试左呢间Omakase🥰地理位置好好之外 仲好抵食🍣以呢个价钱黎讲 用上盛嘅食材 几高质🇯🇵.Lunch Set:鮨 $398手握寿司12贯🍣、沙律、茶碗蒸🍳、浓汤乌冬🍜&甜品🍨.以下落黎会推介 令我最深刻嘅六贯🍣:-👅牡丹虾🍣觉得系set当中最最最好食🥰牡丹虾🦐鲜甜且口感creamy师傅再将虾头入面嘅虾膏拎岀黎烧烧完之后🔥虾膏咸香味更重更香浓呢个配搭 个虾膏简直就系画龙点睛🐉.-👅北海道马粪海胆🍣我系劲钟意食海胆㗎❤️新鲜嘅马粪海胆当然令人垂涎三尺🤤色泽鲜艳🧡口感细腻 奶滑 绵密呢个完全无腥同药水味不过未去到超鲜甜~.-👅左口鱼边🍣油脂感极重 入口即化 激邪恶😂用火枪烧过🔥迫晒啲油脂岀黎不过有少少嘅萝卜蓉平衡翻油腻当中带点小清新🥕.-👅酱油渍吞拿鱼🍣呢个系赤身🐟较轻盈无负担💧浸过酱油 好入味同时唔会过咸无筋👍🏻系软绵绵 嫩嫩嘅口感☁️.-👅三文鱼子🍣海洋嘅鲜甜味🌊每粒都18岁卜卜脆而且好饱满 一咬开 真系口爆了🙈💦呢旧食完真系意犹未尽.-👅梳子鱼🍣又称竹签鱼 呢旧为我嘅味蕾加添刺激🔥配上日本芽葱 口味较辣🌶鱼嘅肉质地厚实有咬口🐠仲有少少炭香味
#良心 寿司💛
我系劲钟意食海胆㗎❤️
新鲜嘅马粪海胆当然令人垂涎三尺🤤
色泽鲜艳🧡口感细腻 奶滑 绵密
呢个完全无腥同药水味
不过未去到超鲜甜~
-👅左口鱼边🍣
又称竹签鱼 呢旧为我嘅味蕾加添刺激
🔥配上日本芽葱 口味较辣🌶
鱼嘅肉质地厚实有咬口🐠
仲有少少炭香味 口感层次丰富
另外 全部嘅寿司饭🍙都用上日本赤醋🍶属于江户前嘅寿司制法 较为传统
醋味更香醇 有温和嘅酸度
份量来讲 女仔一定饱到上心口🤪
只能讲性价比高👍🏻师傅都好了解食材 用餐体验我都好满意☺️
———
@sushi_sansen
📍鮨三川 (铜锣湾)
铜锣湾渣甸街50号渣甸中心6楼
#kanteen #kanteen铜锣湾 #kanteen日本菜 #kanteen良心帮衬 #kanteen寿司