龙景轩于米芝莲界可谓人人皆知,连续多年都获得三星级餐厅嘅美誉并保持其水准,不论系 环境、员工表现、食物味道及选材都系真正嘅登峰造极。身处于四季酒店中已有先天嘅高贵气 派,当日餐厅安排咗我地坐窗边位置,基本上整个维港美景都可以收纳于眼底。室内以木色装 潢为主,旁边设有好多古色古香嘅摆设同木柜,表面有精致嘅雕纹并明显有考虑到放置嘅 顺序从而带嚟层次感,令餐厅内更有种书卷雅士嘅气色。小编距离上次食嘅时候都已经 有些时日,但都希望认真写返食评推介比大家,因为呢间小编真系十级推荐。 ———————————————🌟龙带玉梨香 $480 龙带玉梨香系龙景轩多年嚟嘅招牌菜,净系个名已经非同凡响。菜式以簿皮包住带子以及龙 虾,再将鲜梨放底,以鲜梨嘅微酸将带子同龙虾嘅鲜甜带出,味道完美结合。面头更加上芫荽,于薄皮下带点清新之余亦点缀咗成个点心。.🌟片皮乳猪件 $480 猪件一共有四件配以沙律菜欧为摆盘,乳猪件放入口并无一丝肥腻感,中间夹薄饼皮,入口非 常香脆。.🌟黑松露炸酿蟹盖 $320 呢个系当时职员一开始就强烈推介嘅菜式,龙景轩炸酿蟹盖好似会经常转换款式,应该系将 炸蟹盖嘅技术练成熟后再不停研发新嘅
🌟龙带玉梨香 $480
🌟片皮乳猪件 $480
🌟黑松露炸酿蟹盖 $320
呢个系当时职员一开始就强烈推介嘅菜式,龙景轩炸酿蟹盖好似会经常转换款式,应该系将 炸蟹盖嘅技术练成熟后再不停研发新嘅馅料。一咬落去就已经感受到黑松露嘅香气,继而再到一丝丝蟹肉以及其他配料,充分感受到厨师精巧嘅刀工,令到每一个配料都切得非常细滑, 即使系唔同配料入口口感亦都非常搭配。
🌟姜汁龙虾球蒸蛋白 $500
一间米芝莲餐厅除咗要有登峰造极嘅厨艺外,仲有食材嘅来源都非常重要。职员早早就同我 哋介绍咗龙虾嘅来源系佢哋独家,我哋就选择咗呢道姜汁龙虾球蒸蛋白去一试佢独有嘅龙 虾。结果亦并无令我哋失望,龙虾球肉嫩弹牙,熟度啱啱好,配上又软又滑嘅蛋白,口感层次 非常丰富。
🌟红烧澳洲和牛面肉 $460
呢道菜绝对系我全晚最惊艳嘅一道菜,牛肉焖煮数小时非常入味,牛面肉入口即溶,果度口感 真系一试难忘,味道非常浓郁,食完齿颊间依家都留有肉香。
🌟芦荟金瓜露
甜品部份我哋选择咗芦荟金瓜露,南瓜味非常浓郁,亦好滑身可口,再配以微酸的芦荟粒,为 呢个美食之夜划上了完美的句号。
🌟餐后小食
餐后职员亦为我哋呈上餐后小食,分别系蜂蜜奶皇酥以及红枣糕,一件相对较腻,一件较为清 新,可以供食客自行选择,另外亦会再设一壶茶比食客配小食及消滞。
🌟白牡丹白茶
一开始侍茶师亦细心询问小编对茶嘅喜好以及当日嘅心情,更考虑到当日嘅天气再为小编推 介其中一种白茶—白牡丹,味道相对较为清甜,配以精美的茶具更有另一番风味。
🔶整体评价🔸
成个用餐体验都非常好,开始时侍酒师以及侍茶师都非常专业,为我哋推介咗几种酒同茶,非 常啱口味。每一次上菜职员都会讲解得好清晰,什至感觉到佢哋都为自己餐厅嘅出品感到骄 傲。餐厅环境亦都充满住古色古香嘅风气又不失现代感,再加上窗外万家灯火嘅美景,实在系 冇任何可以挑剔嘅地方。小编留意到依家嘅餐单已经同之前去食嘅时候唔同咗,特别可惜嘅 一个位系拎走咗龙带玉梨香呢个招牌菜,想试嘅朋友可能要再等等,相信龙景轩应该唔会放 弃呢道招牌菜。如果下次再到访我就会比较有兴趣试埋下午嘅茶点,特别系驰名已久嘅鲍鱼 鸡粒酥,到时有机会再介绍比大家!
🔸味道:10/10
🔸环境:9/10
🔸服务:9/10
🔸打卡指数:8/10
———————————————
🍽龙景轩
📍中环金融街8号香港四季酒店4楼
Podium 4, Four Seasons Hotel Hong Kong, 8 Finance Street, Central ———————————————
👉🏻#hkchiller美食地图_中环
👉🏻#hkchiller晚餐推介