2024-09-17 960 浏览
铜锣湾一期呢幢商业大厦,入面布满咗唔少餐厅,嚟到呢度~除咗可以食放题、打边炉之外,其实仲有一间深藏不露嘅韩国餐厅「韩雅林」。「韩雅林」系由韩国人主理,连侍应都系韩国妹猪👻同佢哋落单都记得一定要讲韩文(英文)😀呢间餐厅最出色就系佢哋嘅「酱油蟹」🦀,「酱油蟹」 系包咗一个牛油饭,初头以为牛油饭系牛油+饭沟出嚟嘅饭,对于未食过嘅我嚟讲真系孤陋寡闻😌「牛油饭」其实系紫菜加生蛋黄,用嚟沟酱油蟹𠮶阵食😆 韩国妹猪侍应,会主动帮我哋拌饭,咁样沟法,食落有少少牛油香味同埋鲜蟹膏味,感觉有啲惊艳😌「海鲜石锅拌饭」 用左 鱿鱼、大虾等海鲜配上红萝卜丝、椰菜丝,佢哋仲加咗嘅麻油同辣酱去即席处理😍最正系有饭焦架!最后最后仲饮埋个「鲍鱼参鸡汤」,我话个汤竟然用左糯米、红枣去煮😮我个朋友又笑我大乡里😒佢话正宗最韩国鸡汤,就系咁补,会用糯米、红枣去煮🤪韩国妹猪侍应,真系劲贴心,连啲鸡骨都会喺你面前帮手拆哂同分汤🥣 我哋仲一人分到一大碗,可能因为落咗糯米嘅关系,个感觉系有啲浓稠,加上已经拆骨嘅鸡肉,饮完个汤好暖🔥🖖🏼重点!唔记得咗讲🫢一埋枱,佢哋仲有六款小菜俾我哋食😋个泡菜好好食架!酱油蟹&牛油饭 $280海鲜石锅拌

酱油蟹&牛油饭 $280
海鲜石锅拌饭 $160