2022-09-23
铜锣湾有间楼高两层既越南菜餐厅非常出名,除左食物高质之外,仲有一个挂满灯笼既打卡位😍今次我地叫左个《会安特色二人套餐》,套餐内容非常丰富,总共系$580/2😍!◦ 炸软壳蟹米纸卷配传统菠萝鱼汁软壳蟹控表示无法抗拒呢份米纸卷😂佢既份量几大,入面除左有软壳蟹之外仲有青瓜、萝卜、生菜同面等好丰富!酱汁都几辣,唔食得辣既朋友要注意啦😛◦ 珍宝大头虾捞檬 重头戏黎啦😍首先我估唔到呢个套餐系可以一人一份大头虾,我以为呢个价钱要2个人share😂呢只大头虾真系好好味,成只虾既虾肉都好鲜甜弹牙,虾头好多膏,檬粉都唔洗额外用其他酱汁,净系用虾既酱汁已经超入味!朋友食完第一啖就呆左咁望住我话真系好好味😂呢碟真系极力推荐‼️◦ 猪牛扎肉串烧呢份串烧可以选择辣或者唔辣,我地就叫左辣既,味道都系微辣好易入口~烧得几香同埋几有肉味,好食😘◦ 蕉花丝BB虾沙律配虾片我都系第一次食香蕉花,口感爽脆,呢份沙律酸酸甜甜咁都几开胃~ ◦ Lúa招牌自家制雪糕 (椰子🥥/芒果热情果菠萝味)椰子雪糕真系好香椰子味,口感相对结实,系一杯会回头既椰子雪糕🤣而芒果热情果菠萝味雪糕就普通,芒果底既雪糕上面淋左热情果,食落热情果味道比较突
◦ 炸软壳蟹米纸卷配传统菠萝鱼汁
◦ 珍宝大头虾捞檬
◦ 猪牛扎肉串烧
◦ 蕉花丝BB虾沙律配虾片
◦ Lúa招牌自家制雪糕 (椰子🥥/芒果热情果菠萝味)
椰子雪糕真系好香椰子味,口感相对结实,系一杯会回头既椰子雪糕🤣而芒果热情果菠萝味雪糕就普通,芒果底既雪糕上面淋左热情果,食落热情果味道比较突出,芒果味为次~
◦ 热情果菠萝绿茶(+$18) /越南百分百甘蔗汁配咸柑桔(+$18)
热情果菠萝绿茶饮落几开胃,茶味偏淡,果味比较突出;甘蔗汁配咸柑桔都几特别,可以自己将甘蔗汁倒入咸柑桔入面,宜家饮真系几解渴😁
食完饭之后我地就去到餐厅著名既灯笼🏮打卡位,原来个到都有两张枱,不过冇冷气,所以大家可以等食完饭再出去影相😙
总括而言餐厅食物质素几高,座位舒适服务周到,而且仲有劲靓既灯笼打卡位,真系无得输😆今次系平日夜晚去既都坐满人,想去既朋友记得预先book位😝!
💰Total: $678($339/pp 已包括10%服务费)
📍 Lúa| @Lua.hk
铜锣湾东角道26号怡安大厦1楼13-15号舖及地下13-16号舖