2024-10-20 934 浏览
话说小编近排睇卫食攻略见到呢间铜锣湾嘅串烧店 @fei4hau6uk1 ,佢哋嘅牛油葱饭十分吸引,所以就特登过咗嚟试吓。佢嘅位置都有少少隔涉,但就旺中带静,有种隐世嘅感觉。胡麻菠菜卷 $36佢嘅菠菜仲保留少少嘅爽脆,胡麻汁系自己再调校过,有芝麻香之余味道偏酸。食落非常开胃,完全冇平时胡麻酱𠮶种嘅油腻感。小小嘅菜式已经睇得出,店家细节上嘅用心之处。味道:8.1/10明太子鸡肉 $34佢嘅明太子味非常香浓。仲有少少卜卜脆嘅口感。鸡肉未算好嫩滑,但系肉味非常突出。味道:7.6/10黄芥末籽肉眼 $38平时食牛肉串烧都好惊会烧得太耐太韧,佢呢款就软腍中带啲咬口,而且黄芥末同四季柑嘅辛辣同酸味,成功吊起牛肉肉香,味道上非常丰富。味道:8/10荔枝烟肉卷 ( 虽然经过烧烤,但系佢嘅荔枝仍然非常之多汁,味道清甜。搭配咸香嘅烟肉,咸咸甜甜咁,忍唔住一啖接一啖。味道:7.8/10牛油葱饭、堕落午餐肉 $32+$28呢个饭完全系小编嚟嘅目的,满满嘅青葱再搭配一大旧嘅牛油,净系睇样已经非常吸引。本身以为会好油腻,但食落又唔系青葱嘅辛香,搭配温润嘅牛油,意外地平衡。唯独是系少咗啲咸味,所以呢个时候就要请出佢嘅

胡麻菠菜卷 $36

味道:8/10

荔枝烟肉卷 (

味道:7.8/10

牛油葱饭、堕落午餐肉 $32+$28

呢个饭完全系小编嚟嘅目的,满满嘅青葱再搭配一大旧嘅牛油,净系睇样已经非常吸引。本身以为会好油腻,但食落又唔系青葱嘅辛香,搭配温润嘅牛油,意外地平衡。唯独是系少咗啲咸味,所以呢个时候就要请出佢嘅朋友烧午餐肉。午餐肉非常厚切,我谂大概有半罐嘅午餐肉。外表烧得微微焦脆,外脆内软,满满嘅咸香配返个饭简直系无敌。

味道:8.2/10

烧菠萝 $26

菠萝烧过之后仍然非常多汁,甜中带酸,而且冇渣。解腻之余又可以当做甜品,作为收尾简直系一绝。

味道:8/10

抵食:7.7/10
环境:7.8/10
服务:8/10

肥后屋 (铜锣湾)
铜锣湾信德街9-11号百威商业大厦地下2-3号舖

#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食评 #香港食评 #香港生活 #小红书 #香港必食 #铜锣湾 #铜锣湾美食 #串烧 #居酒屋 #串烧居酒屋 #居酒屋メニュー #日本 #日本菜 #焼き鸟 #やきとり #焼鸟 #焼鸟好きな人と繋がりたい #barbecue #barbecuetime #焼肉 #barbecuechicken #香港 #隐世小店