小编去咗旅行咁耐,最挂住就系茶记嘅蛋挞奶茶!为咗好食嘅蛋挞,嚟到长沙湾金园~➡️干炒鲜牛河 $60其实小编嗌嘅时候都有少少却步,因为$60仲要加$10先有嘢饮呢个价始终少贵,不过见佢系老字号茶餐厅就即管试吓。上到嚟睇都几大碟,但明显就唔系出晒烟,感觉佢唔够热都唔够镬气,而且见到有啲河粉系未炒开,叠埋一齐,好影响个口感。不过佢就胜在唔算好多油,调味都唔错,至于佢嘅鲜牛肉食得出系冇乜点啤水,唔会太过淋,仲保留啲咬口。味道🐽🐽🐽➡️奶茶 +$10呢度嘅奶茶,我觉得佢系偏重茶味多啲,入口嘅苦涩味都比一般茶餐厅重,但茶香唔算好出色,适合啲钟意饮浓茶嘅朋友。味道🐽🐽🐽➡️酥皮蛋挞 $10佢哋嘅酥皮蛋挞系用传统油皮水皮搓成嘅,据讲近128层。呢个蛋挞非常松化。但层次感冇之前新华咁明显,但同时又冇新华咁散,各有千秋。小编最欣赏系佢嘅蛋浆。因为新鲜出炉,蛋浆够晒热,蛋香、吉士更突出,而且真系滑溜!处于熟同未熟之间咁,掌握得好好。小编一餐晏已经有三轮出炉,相信要食到新鲜出炉应该唔难!味道🐽🐽🐽🐽抵食🐽🐽🐽环境🐽🐽🐽🐽

➡️干炒鲜牛河 $60

味道🐽🐽🐽

➡️奶茶 +$10

味道🐽🐽🐽

➡️酥皮蛋挞 $10

小编一餐晏已经有三轮出炉,相信要食到新鲜出炉应该唔难!

味道🐽🐽🐽🐽

抵食🐽🐽🐽