2024-05-10
今日我系阿闲泰餐厅享受咗一次味觉嘅盛宴🎊!系依个铜锣湾嘅泰国餐厅,烹调师傅以铁板煮法炮制出一道道嘅美食,过程中开心地同我哋交谈,令整个午餐气氛十分愉快。 👩🍳他们真正做到「视觉」与「味觉」嘅双重享受! 现在俾我将每道菜嘅味道,都细细品味一番。先食个阿闲泰虎虾冬荫功汤💦:汤中的各种食材使味道层次分明,汤匙一捞,香气四溢 🍲虎虾肉质爽脆,充满口感,汤里的甜、酸、咸、辣交织,鲜美十足,令人一试难忘! 😍然后试吓浓汁泰黄咖喱软壳蟹🦀:暗金油亮的软壳蟹,配上黄色的咖喱汤汁,口感绝佳,真系满布咖喱好滋味,令人一吃欲罢不能🤤。我哋又食了烧澳洲羊架红咖喱🍖:用炭火烤出来的羊架,爱肉人士点可能抵挡到呢嘅诱惑?仲有烤到刚刚好的羊骨,一咬就响 , 红咖喱的辣味和椰浆的滑香 perfectly match,爱唔爱辣都会陷入其中!然之后食个大虾浓汤冬荫功面👅:每颗虾都烤得刚刚好,鲜美无比, 大虾的鲜甜帮衬更醇郁的椰子香气,配上面条的嚼劲,口感一流,分分钟都要抢晒🤣。最后饮杯手作花香斑斓蝶豆花茶☕️:豆花细腻入口即溶,清甜中带著股淡淡的花香,配上微微的草香味,令整个味蕾清新起来,好解腻。阿闲泰嘅每一道菜式都系由厨
阿闲泰嘅每一道菜式都系由厨师用心烹调,每一口都富有味道。佢哋的菜色group好,食材新鲜,用铁板烹调更加使食物的风味得以升华。下次我会再带朋友黎试其他的菜色。唔知大家会唔会一样喜欢呢?🥰
以上都系我对阿闲泰的一番感受,分享完毕,期待下一次的品尝🤤⭐️