2023-04-25
成日心心念好想去呢度试它家的煲仔菜,但系因为我真系好少去个一边;不过它家终于开左分店去到旺角,难得出开城,即刻约朋友仔去聚一聚旧带埋朋友即刻去试下呢间心心思既店啦,讲左咁耐讲紧边间? 咪就系最出名沙嗲牛肉煲面既【煲仔荣记】本身我真系好爱好爱吃沙嗲牛肉的,所以知道有呢个沙嗲牛肉煲面就好想去试下;前排放假出开城个阵,即刻约左个 #BFF 去试下食饭先今次我地就唔系去左乐富既总店,反而就系去佢地系旺角开既分店;呢间分店既装修好特别好旧香港感觉旧酒楼既霓虹灯招牌,小时候我有玩过的「天下太平」而家小朋友都要背乘数表,仲有好旧式的绿色铁框窗框感觉好似回到旧阵时,连枱枱登登都系大排档既啡色大圆枱然后唔知大家系读书时候,有冇试过好有心机去抄笔记我有,每年开学冇耐我真系好有心机抄笔记,同埋抄歌词(完全出卖年龄系列)而它家佢既餐牌就用番我地读书时抄笔记既感觉,D 字都仲系写得好靓架,虽然冇图画冇相片,但系一路都觉得好有回忆首先要介绍呢个午餐轻食比大家我地点左两个午餐轻食,先有呢个煲仔肠粉(转捞丁+$8(含肉碎)配XO酱,加配食材猪颈肉$20 及炸老蛋 $10由于呢个捞丁真系一点即整,所以真系好热辣辣,同时
但系因为我真系好少去个一边;
不过它家终于开左分店去到旺角,
难得出开城,即刻约朋友仔去聚一聚旧
带埋朋友即刻去试下呢间心心思既店啦,
讲左咁耐讲紧边间?
咪就系最出名沙嗲牛肉煲面既【煲仔荣记】 本身我真系好爱好爱吃沙嗲牛肉的,
所以知道有呢个沙嗲牛肉煲面就好想去试下;
前排放假出开城个阵,即刻约左个 #BFF 去试下食饭先
今次我地就唔系去左乐富既总店,
反而就系去佢地系旺角开既分店;
呢间分店既装修好特别好旧香港感觉
旧酒楼既霓虹灯招牌,小时候我有玩过的「天下太平」
而家小朋友都要背乘数表,仲有好旧式的绿色铁框窗框
感觉好似回到旧阵时,连枱枱登登都系大排档既啡色大圆枱 然后唔知大家系读书时候,有冇试过好有心机去抄笔记
我有,每年开学冇耐我真系好有心机抄笔记,
同埋抄歌词(完全出卖年龄系列)
而它家佢既餐牌就用番我地读书时抄笔记既感觉,
D 字都仲系写得好靓架,虽然冇图画冇相片,
但系一路都觉得好有回忆 首先要介绍呢个午餐轻食比大家
我地点左两个午餐轻食,
先有呢个煲仔肠粉(转捞丁+$8(含肉碎)
配XO酱,加配食材猪颈肉$20 及炸老蛋 $10 由于呢个捞丁真系一点即整,所以真系好热辣辣,
同时要一黎即捞唔系就痴晒底架啦
我想话超好食,真系岩晒系下午餐时间享用
如果我一个食都够饱 一场来到,点可能唔叫佢地既皇牌先得架,
我地再点左呢一款既煲仔汤面 $78
呢个组合就有沙嗲汁,配左粉丝同牛肉
(如果想要配牛小排另+$50) 来到枱面时,已经有阵阵沙嗲香味;
连同有不少既芽菜,豆卜及鲜牛肉,
好惹味,同埋食粉丝本身都好易饱肚,最重要粉丝挂汤的
所以我地好推介!!! 今次我地就点左呢杯柚子梳打,真系好岩系夏天时间去饮 一场来到又点少得佢地既煲仔饭,
朋友就拣左呢个少有既煲仔饭
海味三宝煲仔饭 $128
(大虾干,濑尿虾干及银鱼仔) 当然少不了要落佢地既虾油同COME 捞汁
本身落左虾油之后,将本身饭既海鲜味加强左;
而Come 捞汁真系捞饭超一流,我地落完再捞
连埋d 饭焦食,超和味呀! 虽然呢一餐饭真系唔算抵食,但系朋友都觉得好值得一试:
由其海味三宝煲仔饭 ,佢话真系可能要去到离岛区先会有呢d饭食,
同埋佢地既鲜干都做得好好,好鲜味。
然后我真心要再推介它家既煲仔肠粉,由于我影左d相全部都系烟;
就不摆出来了,但系真系好好食,好特别;
当系小食坚系一流既,劲推介!!
是日分享
📍煲仔荣记