2021-03-25
海之恋上年开幕之后,虽然都有嚟过几次,不过都未试过商场内的餐厅,今日放假,做完运动4点几,就嚟食个EARLY DINNER。我钟意食烧味,如果烧味唔会令我变肥,我愿意日日食,哈哈~因为时间尚早,所以去到就有位。先量体温,填妥到访记录表格后,就被职员带入位。餐厅装修有别于传统食烧味嘅餐厅,地方阔落、采用木系和全白色系简约风格,令整个感觉都年轻。餐厅的窗望到汴傍,将自然光采入,予人一种更和谐舒适的感觉。话明系新派烧味餐厅,从餐牌设计和食物款式上可见一斑。除了单拼或双拼烧味饭外,令人意想不到是甜品,还要是西式甜品。而烧味也不只是配上白饭,更鲜有创意地配上夹馍,十分特别;餐厅右边仲有饮品部同雪糕站,的确有别于平时嘅烧味餐厅。餐厅招牌系烧鹅,无理由唔点;另外我自己本身钟意食叉烧,朋友想试麻辣捞丁,甜品写明制作需时,我谂应该系即叫即整,一于试埋,就点多个窝夫,每人一杯饮品。呢餐食完,真系好饱~好彩当日喺屋企只系食咗 EARLY LUNCH~ 我哋叫咗原只柑橘烧鹅脾饭、火焰黑豚腩叉烧、麻辣蒜香凉拌手撕贵妃鸡捞丁、鲜果窝夫配5.0牛奶雪糕、热黑芝麻奶茶及乌龙芝士奶盖。原只柑橘烧鹅髀饭 $128烧鹅髀饭
我钟意食烧味,如果烧味唔会令我变肥,我愿意日日食,哈哈~因为时间尚早,所以去到就有位。先量体温,填妥到访记录表格后,就被职员带入位。餐厅装修有别于传统食烧味嘅餐厅,地方阔落、采用木系和全白色系简约风格,令整个感觉都年轻。餐厅的窗望到汴傍,将自然光采入,予人一种更和谐舒适的感觉。 话明系新派烧味餐厅,从餐牌设计和食物款式上可见一斑。除了单拼或双拼烧味饭外,令人意想不到是 甜品,还要是西式甜品。而烧味也不只是配上白饭,更鲜有创意地配上夹馍,十分特别;餐厅右边仲有饮品部同雪糕站,的确有别于平时嘅烧味餐厅。
原只柑橘烧鹅髀饭 $128
烧鹅髀饭,索价$128,绝对唔平,大大只烧鹅髀原只上,个样超吸引。呢度嘅烧鹅同出面唔同,根据介绍,佢系用咗橙、柠檬同青柠将鹅腌制18小时,令新鲜嘅果香味慢慢渗透成只鹅,令到鹅嘅肉质更松化,去除膻味。
烧鹅外皮色泽不错,泛油光;皮脆甘香,肉嫩而多汁,每一啖都有油香同果香,沾埋自家用鲜橙熬制嘅柑橘酱,味道酸酸甜甜,令人愈食愈开胃,肥腻感得以中和之余,感觉清新咗,同平时食烧味肥腻的感觉截然不同,味道层次亦有所提升。烧鹅中间有层好丰富既油脂,真系劲邪恶,但鹅油食住嚟扒饭又真系好好食!
火焰黑豚腩叉烧 $148
火焰系列只系堂食,我哋好有兴趣,所以就决定试下烧黑豚腩叉烧。店员先送上火炉,放上黑豚肉叉烧,之后提醒我哋要影得快,叫我哋准备好。我哋表示准备好之后,佢就喺我哋面前点火,我就快手拍片,边拍边影。
因为我影得太慢,结果有几块都系烧得太黑@@好彩仲有一啲系正常嘅。烧完嘅黑豚腩叉烧热辣辣,油脂超丰富,加上半肥瘦又有焦香,几惹味,不过个人觉得肉质就无烧腩仔咁嫩腍。同埋,唔知系咪我哋唔太好彩,厨师漏咗加蜜糖喺面,我哋嘅黑豚腩比较干身,亦无乜蜜糖味,令到钟意食叉烧嘅我有点失望。
麻辣蒜香凉拌手撕贵妃鸡捞丁 $80
我唔系好食得辣,不过个样几吸引,所以就叫朋友畀少少我试下!哗,呢个捞丁真系几辣,蒜味又浓,而且好够「麻」,我食少少都觉得条脷有「痺」嘅感觉,搞到我好似食紧麻辣火锅。
平时捞面都系热食,呢个系凉拌,过咗冷河,所以面条食落都几爽口。手撕鸡口感嫩滑,份量都可以;除手撕鸡之外,仲有青瓜丝、萝卜丝同沙葛丝,令口感更加丰富。不过,始终对我嚟讲都系辣,而且我嫌太油(不过通常麻辣嘅嘢都系偏油,只系我自己食唔惯),所以我食咗少少就无再食。
热黑芝麻奶茶 $28
因为我唔想饮芝士奶盖,但又想试下特饮,见到有呢个较特别嘅奶茶,就一于试下,黑芝麻感觉好养生。黑芝麻奶茶香味浓,本身以为只系用黑芝麻粉开,无谂过原来系用黑芝麻原粒磨细,再加入奶茶入面。同时,呢杯奶茶饮得出个茶胆唔系普通𠮶啲,一啲都唔嚡口,甜度亦适中,很有惊喜!饮嘅时候又食到啲黑芝麻粒粒,口感丰富,意外地好饮。黑芝麻据讲有好多好处,可以补肝肾、助通便、减轻皮肤粗糙、仲可以抗氧化,帮助控制胆固醇水平,好岩女生饮~
乌龙芝士奶盖(少甜) $28
呢杯系朋友嘅,佢话水准唔错,芝士奶盖够香够滑,配埋少甜清香嘅乌龙茶,好夹,比某些台式饮品店更加好喝。
鲜果窝夫配5.0牛奶雪糕 $68
女生就系有个甜品胃。虽然食完个饭同叉烧,再加杯嘢饮,已经饱咗,但见到甜品就依然想食。只系令人出乎意料嘅系,个窝夫份量好足,4个人食都够!!
窝夫卖相好掂,见到个样已经感觉系好食个种。窝夫即叫即做,除咗够大份够厚之外,上台𠮶阵仲热烘烘,未食已经闻到好香嘅蛋味。窝夫外层香脆,中间亦非空心,口感好好,外脆内软,配埋雪糕一齐食,一冷一热,有种冰火交融嘅感觉。水果系新鲜嘅蓝莓同士多啤梨,好爽甜,一齐食有助解腻。
值得一提嘅系窝夫上面嘅雪糕,用咗北海道5.0牛奶制作,超重奶味,但系甜度适中,又软滑,入口即溶,绝对唔系个啲有冰粒嘅雪糕,真系好足料好好味,加分!如果大家食唔落窝夫,都不妨试下个雪糕,推介!
呢餐饭有呢个甜品作结,都算圆满。