2023-02-14
观塘嘅朋友有口福啦!最近约咗个喺观塘做嘢嘅朋友一齐见过面,食个饭😎突然好想食星马菜,口味比较重嘅嘢食,佢就介绍咗呢一间隐世嘅小店😁 森乐小厨🍽️餐厅嘅内部设计主要以木系为主,墙上再配搭绿色的草皮,整体感觉都好似身在于大自然❤️小店主打星马菜式,厨师凭着40年嘅星马菜嘅丰富经验🥰再配塔香港人嘅口味,制作左不同嘅新菜式俾大家去试一试👨🏻🍳👩🏻🍳⭐️海鲜喇沙(米线)$88喇沙嘅汤底有香浓嘅虾及椰奶香味,再配上米线一齐食,非常惹味👍🏻😋面入面有粒大大粒嘅带子,两只原只鲜虾🦐🍤,仲有两粒非常弹牙嘅鱼蛋,不少得充满哂喇沙汤嘅豆卜及半只烚蛋🍳🍳,超多料😋大满足💪🏻⭐️柠檬薏米水 +$13见到薏米水就即刻点嚟饮,因为可以消肿解油腻,清清淡淡嘅薏米水配上柠檬,又清新又健康💪🏻⭐️金沙四季豆 $78清甜嘅四季豆,遇上咸香浓郁嘅咸蛋黄,师傅炒到劲有镬气,每一条四季豆都被咸蛋黄包住😋 超正又惹味🍽️⭐️星洲炒萝卜糕 $58食落去甜中带咸,口感细滑嘅萝卜糕,师傅喺炒萝卜糕入边加咗鸡蛋令到口感更加滑,镬气十足非常之惹味,超好食😋⭐️森巴蜜糖鸡翼(3只)$28鸡翼炸到金黄色非常之香脆,再配上佢哋秘制嘅蜜糖汁,但系有一点点微辣😋
⭐️海鲜喇沙(米线)$88
⭐️柠檬薏米水 +$13
⭐️金沙四季豆 $78
⭐️星洲炒萝卜糕 $58
⭐️森巴蜜糖鸡翼(3只)$28
鸡翼炸到金黄色非常之香脆,再配上佢哋秘制嘅蜜糖汁,但系有一点点微辣😋正
如果想食精致手工菜如肉蟹、马来炸子鸡(无骨),都可以提早一日同餐厅讲声,就得啦😎👩🏻🍳👨🏻🍳