2022-10-07
最近香港都开咗唔少东南亚嘅餐厅,喺疫情之下大家都去唔到旅行🥲唯有喺香港食住唔同国家嘅美食啦😋今次我就去到位于太子站与旺角站中间嘅一间食越南野嘅餐厅🇻🇳🇻🇳,呢间越南小食店已经喺香港开咗几间分店,一于就试一试佢哋嘅越南美食😋👍🏻 餐厅有不同类型嘅嘢食同野饮俾大家选择,而且份量都唔少㗎,黎到食越南嘢又点少得食越南河🍜🍜🍜⭐ 河内生熟牛肉汤河粉 💰$64越式系列嘅河粉(Pho) 都系我最钟意嘅面食之一,所以黎到餐厅一定会叫一碗河粉食😋一碗河粉嘅精髓就系佢哋嘅汤底🍜🍜,佢哋嘅汤底都比较浓郁又清甜,而佢嘅生熟牛肉主要系半生熟嘅肥牛,以及已熟咗嘅厚切牛五花😋🥩⭐ 顺化牛肉煎蛋饭💰$59饭嘅份量超级多🍚,而饭面就有一块太阳流心蛋,流心蛋黄流喺饭入面,再配顺化牛肉,牛肉嘅味道啱啱好,甜甜咸咸嘅牛味,都几夹,如果觉得唔够咸嘅,仲可以落佢哋豉油。❤️🥩🍚⭐️ 越式炸春卷(2件) 💰跟餐+$20越南炸春卷系比较典型嘅越南民间小食,炸得金黄酥脆嘅越南春卷,入面嘅馅有米粉、胡萝卜、黑木耳、肉碎😋食落去味道啱啱好,香脆嘅外皮再加入爽口嘅馅😌好好吃🤤👍🏻⭐️ 椰汁珍多冰 💰$26每一次食东南亚菜,如果有珍多冰我都会叫一杯
⭐ 河内生熟牛肉汤河粉 💰$64
⭐ 顺化牛肉煎蛋饭💰$59
⭐️ 越式炸春卷(2件) 💰跟餐+$20
⭐️ 椰汁珍多冰 💰$26
每一次食东南亚菜,如果有珍多冰我都会叫一杯🍹🍹餐厅嘅珍多条都比较爽滑😗 再配上香浓嘅椰汁冰👍🏻好爽快
⭐ 龙眼冰️💰$26
龙眼冰嘅龙眼肉都唔少㗎,有香浓嘅龙眼味,佢哋嘅龙眼冰同出面的有少少唔同,会加入左杞子饮落去会有少少酸,又唔会太甜,都几开胃㗎❤️