2022-12-22
嚟到东涌又点少得去东荟城名店仓到 Shopping买名牌衫啦,如果买完野觉得肚饿嘅话,不妨可以去楼上嘅餐厅揾食好嘢食❤️而今餐我哋就去到位于5楼嘅一间粤式中餐厅「六小馆」享用晚餐,餐厅以六十年代的香港为蓝本,除在有唔少传统广东菜之外,大厨亦都设计左多款创意菜式,俾大家感受一下新派广东菜🥰我哋两个人,一共叫咗四样嘢食,每一道𩠌都好好食,好满足!古法清汤本地新鲜牛杂 $198 🐮🐄🐃🐂Stewed Beef Entrials and White Radishes in Clear Broth牛杂做到味道香浓而且口感绵软,炖嘅时间一定唔可以忽视,而且牛杂嘅颜色分明,牛腩食落去好腍好够味道,但系牛杂嘅汤底又真系清淡,萝卜都好腍好清甜,相信牛杂系用咗佢哋独门嘅方法去制作,好吃😋锅烧滴漏鸡油鲜野茵烩饭 $188 🍄🍄Fresh Mushroom Rice in Chicken Oil (Bowl)我好钟意个饭,烩饭中的饭粒都粒粒分明,同时每一粒饭都充满着鸡油兴野菌嘅香味,饭嘅口感都岩岩好,唔会太硬,亦都唔会太腍👍🏻好好食😋🤤养生黑杞子浸时蔬 $108 🥬🥬Seasonal Vegetables wi
我哋两个人,一共叫咗四样嘢食,每一道𩠌都好好食,好满足!
古法清汤本地新鲜牛杂 $198 🐮🐄🐃🐂
锅烧滴漏鸡油鲜野茵烩饭 $188 🍄🍄
养生黑杞子浸时蔬 $108 🥬🥬
Seasonal Vegetables with Black Wolfberries in Supreme Soup
餐厅用左有「软黄金」之称嘅黑杞子去浸时蔬,提高左成个菜式嘅营养价值之余,性价比极高,因为成本都唔少㗎!是日时菜小小的白菜,清甜又爽口😋
七味脆皮豆腐 $88
Wok-fried Tofu with Golden Garlic and Chili
香港常见的小食之一,脆皮豆腐表层香脆,内里有如超滑滑的,再洒上七味粉作调味,令到脆皮豆腐更加惹味。😌相信冇人不喜欢,因为真系好好食🥰
餐厅嘅环境主要以高贵时尚的墨绿色为主调,而且餐厅面积都比较大座位又多,可以约埋身边嘅朋友喺度舒舒服服咁品尝高质素嘅粤式菜。😊