2022-06-01
5年前去台北交流团嘅时候,其中一个行程就系去洪师傅到食牛肉面,连当地嘅朋友都会觉得洪师傅嘅牛肉面系不错的!事实上又真系不错👍🏻估唔到系旺角地区开咗一间洪师傅,事隔咗咁耐,唔记得台湾同香港嘅牛肉面嘅分别,不过香港嘅牛肉面又真系几好食😋,每一次去食我都会嗌粗面然后加配小菜,佢嘅小菜就系类似老坛酸菜,一匙羹面加一小匙酸菜食系我钟意嘅味道🥰佢哋嘅汤底都好浓郁,配上烟靭弹口嘅粗面,仲有煮到好入味同林哂嘅牛腩,有下一次😃红烧牛肉面不过喺台式牛肉面又真系几贵,平均一碗都要$70左右,可以食到两碗港式云吞面😂冻仙草芋圆 28除咗叫咗牛肉面之外,我都叫咗一碗有馅嘅芋圆加仙草「冻仙草芋圆」😃如果有沙冰系碗入面就更好啦,令我有少少意外就一个芋圆入边会有馅,有番薯馅、芋头馅,同埋紫薯馅😬就好似汤圆咁,不过个皮就有少少硬,如果软身少少就更完美啦,希望下次会更加好食😋Apple sidra 跟餐野饮
红烧牛肉面
冻仙草芋圆 28