2023-02-04
系周末一瞓醒就已经系食Lunch嘅时候啦😋🍽️!所以Lunch系我美好一日嘅开始❤️其实可以再瞓晏啲,但系因为约咗朋友系旺角食好西😋,今次就去到由朋友介绍嘅西餐厅Y Dining🍽️!餐厅嘅地理位置都好方便📍旺角A出口一出就系啦❤️餐厅嘅内部环境都好宽敞,墙身同地板都系以灰色系为主,有自然光的照射,成间餐厅都好明亮☀️🌞感觉好精神好开心😁餐厅设有Bar枱,夜晚可以坐系到饮番杯🍷🍸🥃今次我哋嗌咗两个lunch set🍽️ 餐厅嘅lunch set都有好多选择,而今次我哋就嗌咗猪同牛扒😋 Tiramisu同埋特色饮品🍹🍹⭐️DAILY SOUP - Creamy Pumpkin Soup 是日嘅精选餐汤系南瓜汤❤️香浓嘅南瓜汤饮落去好Creamy,浓稠到啱啱好😋南瓜汤中间仲有瓜子,南瓜汤好好饮🎃🎃⭐️DEEP FRIED MINCED PORK CAKE 炸鹿儿岛黑豚肉饼炸到金黄香脆嘅黑豚肉饼,肉饼打到好碎,食落去外脆内软淋淋,咸淡味啱啱好超好食🤤好想再食多块!⭐️CAESAR SALAD WITH SMOKED SALMON 凯撒沙律配烟熏三文鱼餐厅嘅食物质素追求极致,连凯撒沙律都要认真去制作,新鲜嘅罗马生
南瓜汤
炸鹿儿岛黑豚肉饼
凯撒沙律配烟熏三文鱼
餐厅嘅食物质素追求极致,连凯撒沙律都要认真去制作,新鲜嘅罗马生菜配上凯撒沙律酱🥗,再喺沙律上放上沙甸鱼同埋烟熏三文鱼,非常足料嘅沙律!🥗❤️😋
香煎茴香贵妃猪
⭐️PAN-FRIED CUMIN PORK COLLAR 香煎茴香贵妃猪 $138
🕺🏿餐厅将腌制好嘅猪扒🐷🐷煎到两边焦香,餐厅嘅猪扒非常之入味得来,食落去肉质鲜嫩,亦都有好多汁,但有香浓嘅茴香味🧑🏾🦽我钟意食
烧美国肉眼牛扒
⭐️GRILLED US RIBEYE STEAK烧美国肉眼牛扒 $188
五成熟嘅牛扒煎烧到啱啱好🥩,其实要烧一块五成熟薄薄地嘅牛扒都好睇厨师嘅功夫㗎,肉眼牛扒 嘅肉质软嫩,有香浓嘅牛肉味🥩🐮都不错喔😌
⭐️招牌甜品TIRAMISU +$0
餐厅嘅TIRAMISU系先叫先整,先将手指饼干浸系香浓嘅咖啡酒中,然后再用意大利软芝士Mascarpone Cheese包住手指饼,再洒上少少朱古力粉就完成啦!好好食嘅TIRAMISU😋被香滑嘅Cheese包住,香脆嘅手指饼带有咖啡酒嘅香味😋唔会好腻,正👍🏻 系我食过最脆嘅TIRAMISU🍰🍰
⭐️HONEY LEMON AND CLOVE TEA 丁香柠檬蜜糖茶 +$20
天气咁冻,点样都要饮番杯热嘢饮,🍯丁香柠檬蜜糖茶系一个唔错嘅选择☕️🫖 原来丁香茶系西方常用作驱寒的饮料之一❤️
⭐️ROSE AND APPLE 玫瑰苹果 +$18
我都好养生㗎,叫咗杯玫瑰苹果茶🌹🍎,不过系冻嘅👍🏻 饮落去有淡淡的玫瑰花香味,亦都有苹果香气,原来苹果花茶可纾媛紧张情绪😌😌等我饮多啲先🍹🍹