2017-01-29
黄埔港铁站开左之后, 交通好方便, 开始发掘黄埔美食!!呢间餐厅门面装修很有日式风味, 略为立过下menu, 价钱唔贵, 主打食各式饺子, 所以我地就决定入呢间食! 话明主打饺子, 我就order左呢度几款既特色饺子试试...【Chao Chao 饺子】HK$40/16只饺子; HK$22/8只饺子;每8只长饺子连埋一齐, 饺子外皮较薄, 面层煎到香脆, 猪肉馅料肉汁甜甜的, 份量比例岩岩好, 唔算太油腻, 每只饺子size小小的, 可以一啖一只~【鸡翼饺子】HK$48/2只 去骨鸡翼入面有糯米就食得多, 鸡翼饺子都系第一次听! 同样去骨鸡翼, 但入面塞满传统既饺子馅料, 令鸡翼看起来还是脤卜卜!! 很饱满!! 鸡翼虽被炸过, 但外皮绝不油腻, 香脆干身, 一咬开就轻易食到juicy馅料, 正!!【蟹肉海老 特长豪华饺子神】HK$38/只 未见过咁长, 非传统形状既饺子...卖相几特别~ 外皮比Chao Chao 饺子厚少少, 略带烟韧, 比较林身...入面除左有传统猪肉馅料外, 仲有蟹柳同埋几只类似甜虾size既虾~食左几款饺子之后, 发现其实小食当晚餐未必咁易饱肚, 所以就多ord
【鸡翼饺子】HK$48/2只
【蟹肉海老 特长豪华饺子神】HK$38/只
食左几款饺子之后, 发现其实小食当晚餐未必咁易饱肚, 所以就多order呢个黄埔限定既沾乌冬食~
【日式牛筋沾乌冬】HK$58 (黄埔店限定)HK$58
日式牛筋同乌冬分开上台, 乌冬口感烟韧弹牙, 系室温下的乌冬....另一碗既日式牛筋汤味道近似平时食车仔面食到既牛腩汤底, 呢款就带少少辣...入面仲有几旧炆得又林又够入味既牛筋~ 食既时候, 将乌冬沾落汤入面, 令乌冬有微暖温度, 外表沾到汤底, 非常惹味!!
【吉列炸虾】HK$29/2只
呢度既炸物真系值得一赞, 吉列虾虽然周围都有得食, 但呢度既吉列虾炸得好干身, 入面只虾亦好爽~
【白桃活乳酸梳打】HK$25
带少少白桃果肉, 有汽既梳打, 好解渴~