最近同朋友由太平山顶行落去香港大学,发现大学入面有间The Coffee Academics,既然系学校入面开舖,价钱就比岀面平d,一于黎试下😋‣ Dirty ($36)呢杯Dirty真系非常出色,冷热交融既感觉带来味觉冲击,牛奶饮落好滑身,咖啡味同样香浓,稍微带点酸味,系一杯好正既Dirty 美中不足系太细杯!好快饮晒🤣‣ 黑芝麻巴斯克蛋糕 ($38)蛋糕🍰食落几滑身,食到表面既微微烧焦味,芝士味唔算好浓,黑芝麻味道好淡,整体觉得一般~‣ Teriyaki Beef Tortilla ($58)牛肉食落几香,不过成份都系蔬菜为主,而且都系生既,整体觉得一般~‣ Latte (+$3)咖啡味香浓,口感醇滑,加分位系即使系有盖既都系有拉花,唔会hea🫶🏻‣ Buffalo Chicken Tortilla ($66)鸡肉稍微带点辣味,但蔬菜比例太多,而且都系生既,整体感觉一般~‣ Matcha Latte (+$8)打开盖同样有拉花,好惊喜😘绿茶味几香浓,茶味同牛奶味比例大概50/50,口感几滑❤️💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐厅环境几舒服,而且定价比外面低;Dirty质素唔错,其他食物就普普

‣ Dirty ($36)
美中不足系太细杯!好快饮晒🤣

‣ 黑芝麻巴斯克蛋糕 ($38)

‣ Latte (+$3)

‣ Matcha Latte (+$8)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐厅环境几舒服,而且定价比外面低;Dirty质素唔错,其他食物就普普通通,想平平地又有时间可以过黎hea下🤣

💰Total: $209 ($104.5pp 无服务费)
📍The Coffee Academics
薄扶林香港大学图书馆大楼旧翼地舖

🚩更多同类餐厅 #foodstep_cafe
🚩更多同区餐厅 #foodstep_香港大学

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻谢谢你的支持,成为我努力分享的动力💪🏻