2024-04-07
【马鞍山Busan釜山炸鸡批萨🍗|给自己一个韩式派对🎉】曾经被誉为美食沙漠嘅山区,已经今时唔同往日喇!今晚同屋企人安坐家中就叹到韩国釜山嘅美食啦!外卖自取带回家,开个小式韩式派对先!食咗咩?🇰🇷五味炸鸡故名思义,有五款不同口味嘅味道,包括:双重芝士、经典原味、蜜糖芥末、特色甜辣和洋葱蛋黄。鸡炸得金黄,全部无骨,大细差不多,排好队系个盒内,打开盒好似打开宝盒咁兴奋!我自己最钟意系特色甜辣,酸酸甜甜咁,好开胃!..🇰🇷焗芝士粟米锡纸兜焗,芝士味浓之余仲有甜甜蜜蜜嘅蜜糖。..🇰🇷无骨猪脚同系韩国食开嘅一样,仲配埋生蒜、韩国辣椒酱和生菜,可以包住食,韩国风返晒嚟。..🇰🇷水冷面其他食物要趁热食,传统嘅水冷面会有冷块系面中保持冰冻感觉,要趁冻食呢!屋企和餐厅比较近,所以拎到上楼都依然冰冻。水冷面用上幼身嘅荞麦面,烟烟韧韧好有嚼劲!汤底带果酸,相信有柠檬汁等味道,附有一小瓶醋食嘅时候加上去。面顶有烚蛋、醋萝卜同青瓜,爽爽口感食入口有冰凉感觉!..🇰🇷炸酱面睇韩剧见好多食炸酱面嘅情节,炸酱面好受韩国人欢迎,可说是「国民料理」呢!韩式炸酱面最重要就是深黑色嘅酱「春酱」,一种用豆制成嘅酱,再混入薯仔粒、
食咗咩?
🇰🇷五味炸鸡
🇰🇷焗芝士粟米
锡纸兜焗,芝士味浓之余仲有甜甜蜜蜜嘅蜜糖。
🇰🇷无骨猪脚
🇰🇷水冷面
🇰🇷炸酱面
睇韩剧见好多食炸酱面嘅情节,炸酱面好受韩国人欢迎,可说是「国民料理」呢!韩式炸酱面最重要就是深黑色嘅酱「春酱」,一种用豆制成嘅酱,再混入薯仔粒、肉粒、等制成。可以一赞系,炸酱淋系面上面都无因为咁而影响到面质,打开盖后直接用筷子打圈咁将炸酱面捞捞捞!过程都几治愈㗎!边捞边闻到炸酱面香味,打开晒个好奇心同兴趣呢!
餐厅有堂食,目测都有十几个位左右,位置系大马路正正马鞍山警署斜对面。
🏠釜山炸鸡批萨 Busan Chicken Pizza
📍马鞍山鞍禄街18号MOSTown Street 新港城中心大街(2期)地下23-26号舖