2023-05-08
又系尼中环呀🙈SOHO区美食多大家都知,今次同一班姊妹约埋一齐brunch,顺便谈谈心餐厅系中环街市一路直上,就可以去到👍🏻搭半山电梯去都得餐厅系简约既风格,几张高枱与低枱,由于会控制餐厅人数,所以食起尼都属于有自己私人既空间去倾偈,而且餐厅服务员服务好好👍🏻👍🏻我recommend ⭐️Brunch set ($428/pp)+$75 可以有杯house sparkling/ white/ red +$108 可以有杯 champagne of the dayStarters (每人都可以试哂三款)。Signature oysters ⭐️⭐️生蚝好新鲜,每一只都有手掌咁大,但原来餐厅会顾及女工既礼仪,一只大既生蚝壳裹面系有两只细生蚝😍生蚝上面伴随住青瓜&浓缩左既西瓜,西瓜超级甜,入口清新清甜,而后尼蚝既creamy味涌返岀尼👍🏻。TUNA TARTARE ⭐️系一个吞拿鱼tar tar,当中有唔少细细粒既吞拿鱼肉,而上面放满无花果& egg yolk,本身仲以为系芒果😂食落好鲜好有口感。GRILLED CHEESE WITH WILD MUSHROOM ⭐️⭐️呢个好特别,多士有烘底,而中间有
餐厅系中环街市一路直上,就可以去到👍🏻搭半山电梯去都得
我recommend ⭐️
Brunch set ($428/pp)
Starters (每人都可以试哂三款)
。Signature oysters ⭐️⭐️
。TUNA TARTARE ⭐️
呢个好特别,多士有烘底,而中间有烘干左既蘑菇,好脆口亦好甜,而且再夹埋暖既burrata chesse,外脆内软既感觉好好味👍🏻👍🏻👍🏻
食完前菜,我都已经有4成饱啦😂
Main (四选一)
。CARABINERO XL (+$228) ⭐️⭐️⭐️
‼️需要提早预留‼️
呢个系超级超级好味😍
Risotto既主角系系中间有手掌咁长既红虾,虾头既膏多到溜岀尼😍而且虾肉好弹牙
而risotto由好浓郁既龙虾汤熬制而成,佢比外面既risotto更多汁,而佢既饭煮得比较软身,虾肉同饭一齐食起尼,海鲜气味&味道都十足!
💯💯💯💯💯
。JAPANESE SNOW CRAB SOUFFLÉ OMELETTE (+$128)
第一次见梳乎厘奄列,侍应拎到上尼先会再淋鱼子酱上尼,而切开奄列既时候,佢同梳乎厘一样咁松软😍而裹面既雪蟹配合埋鱼子酱,令整体都好香
。LOBSTER & SCALLOP ROLL ⭐️
呢个主菜相比头先前两个主菜份量就细少少
面包都有烘一烘,几脆口,而龙虾&带子切得细细粒,混合埋沙律酱,都好fresh,而且易入口
Drinks
。champagne of the day
正常香槟味道
DESSERT (只得一个选择)
。CHESTNUT MADELEINES ⭐️⭐️
甜品每人都可以有两块,虽然冇好多种甜品选择,但呢个甜品值💯
MADELEINES呈上既时候,即使我哋影相影左差唔多5分钟,佢仍然都系暖身👍🏻疑似开嘅时候佢既chestnut蓉系会流出尼,而且好香好甜,好足料
回头指数: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物质素: 🌮🌮🌮🌮
服务质素: ☺️☺️☺️☺️
消费指数: 💰💰💰(人均消费$720)
环境质素: ☘️☘️🍀🍀
* Bar Bleu (中环)
中环士丹顿街9号地舖
同类餐厅 #cocofood_西餐 #cocofood_法国菜
同区餐厅 #cocofood中环