2019-02-28
2人$328 Lunch Set | 环境因素 | 一直觉得食得好嘅一餐,餐厅环境好,境观好系有加成嘅,望住一个海景,呷一口铁观音系爽YY,ISQUARE高层嘅餐厅都做得到。食物 | 对阿一海景lunch set有期望,但期望太大变成失望,整体若果以性价比来衡量未必会再来。个人觉得摆盘或菜式食材配搭上可更好。服务 | So Far So Good蜂巢香芋酥 | 外观不错,很松化,食落去个芯唔”杰身” 。大红乳猪件 | 皮好Crispy,无猪骚味。一哥鲍鱼酥 | 追加$88/只的鲍鱼酥正是在下同古太太想黎阿一海景试一试的是日重点,卖相ok,鲍鱼献汁亦很入味,整体系好味嘅,不过唯一挑剔的地方系酥皮可香脆干身啲,效果应该更佳。(好奇问过店员鲍鱼产地系南非)荀尖鲜虾水饺 | 虾肉同荀的Balance很好,皮很薄,一挟已成旧虾肉跌左出黎。鲜鸡炖螺头汤 | 隔好哂油先出,好鲜甜,抵赞。京葱爆辽参黑豚肉 | 辽参很爽口,黑豚肉则不甚突出,因个sauce已盖过黑豚肉的味道。红酒烩牛尾炸馒头 | 牛尾很稔,好入味,不过炸馒头有啲mismatch。唔知想点。莲子蓉西米焗布甸 | 入面莲子蓉真的不是我杯茶,
服务 | So Far So Good
蜂巢香芋酥 | 外观不错,很松化,食落去个芯唔”杰身” 。
大红乳猪件 | 皮好Crispy,无猪骚味。
鲜鸡炖螺头汤 | 隔好哂油先出,好鲜甜,抵赞。
莲子蓉西米焗布甸 | 入面莲子蓉真的不是我杯茶,很”杰身”,成个感觉很不完满,若以一种清甜些嘅dessert作结会感觉更完美。