话说本身谂住食附近嘅三田,但食得太多次谂住转战一次一兰,见到要排40分钟就二话不说行过嚟豚王,当日系星期日嘅下奏两点半左右,两个人唔使排队可以即刻入座,不过就要坐Bar枱。Bar枱唔会坐到只脚条条揈,因为有一级刚刚好可以放脚,但就无挂勾勾袋。事隔几年后由铜锣湾转战尖沙咀,虽然加咗价,但仍然有好多可以自选嘅项目,酱料、辣度、面条种类、软硬度都有得拣,适合我呢啲多多要求嘅食家 😂当日限定王系鲣鱼王,虽然话数量限定,但竟然到两点半都仲有得卖,不过我对呢啲特别版食物无太大兴趣,普普通通拣返豚王就好。期待已久嘅豚王终于上枱,奶白色猪骨汤底超香,食拉面一定系饮啖汤先,好咸!不过食开超重口味嘅我觉得好正,但男朋友饮完一啖狂饮水。面条偏向幼身,即使已经拣咗太面条,腩肉嘅脂肪比例占咗成块肉50%,正宗半口脂肪半口肉,不过切得非常薄身,所以食落都唔会成口油脂。整体可以畀返 78 分,可能因为拣咗多酱油所以偏咸,而且唔食得辣所以无拣任何辣度,同埋食溏心蛋仲要另外加钱。下次嚟我一定会再食豚王呢款面㗎!而男友拣个款鲣鱼王确实唔系我嘅口味,不过食落鲣鱼味好重,男友就觉得太咸,而且限定咗好多自选项目无得拣,佢𠮶下有

豚王

而男友拣个款鲣鱼王确实唔系我嘅口味,不过食落鲣鱼味好重,男友就觉得太咸,而且限定咗好多自选项目无得拣,佢𠮶下有想即刻转駄嘅眼神。

限定王

豚王枱头嘅调味料都有好多选择,而且坐bar枱就可以望住师傅煮面,未见店内有日本师傅煮面,大部份都系廿几岁后生仔。

如果第日无得拣我先会再嚟食~呢间暂时未能入选我嘅不停番啅List,不过总体而言佢都系好食嘅!😆
2018-08-19