2022-10-05
重阳果日同男朋友打算去美味佳食,点知出面大排长龙,退而求奇其次下就喺附近揾下有咩食。一向钟意食辣嘅我一眼望去就已经见到呢间大大只字写住「麻辣烫」,即时心谂就系佢喇!一入去嘅时候入面嘅员工就已经直接系讲普通话,相信员工都系大陆人为主,但员工都态度亲切。环境方面虽然系一间小店,但睇得出都花左少少钱装修,有贴墙纸同油金边,连天花上嘅灯同挂钟都别出心裁。菜色方面因为本人喜素,同埋当日本身一开始都只系想食少少串烧,所以基本上都系叫素菜为主。我汤底选择左麻辣牛骨汤($8),配菜方面就叫左萝卜($9)、鲜冬菇($12)、娃娃菜($9)、宽粉($12),辣度就中辣,总计一共$50。上菜果刻卖相唔错,仲要闻到好香嘅辣汤味,即时试一啖汤,麻辣汤好惹味,牛骨亦都冇比麻辣汤盖过,汤底真系值得一赞。后来我都有留意到佢店面本身系想推健康汤底,但好似就冇特别写明佢地嘅配方有几健康,但唔理佢健唔健康,汤底真系值得再推多一次。然后重点就黎喇,去到食配菜果刻其实个期望值真系唔同晒,虽然你话$50一餐系唔贵,但当你睇返佢嘅份量,我只能话真系好贵。鲜冬菇话晒都12蚊,但佢嘅份量就如图,根本就系得一只鲜冬菇,然后剪开好多份。其
然后重点就黎喇,去到食配菜果刻其实个期望值真系唔同晒,虽然你话$50一餐系唔贵,但当你睇返佢嘅份量,我只能话真系好贵。鲜冬菇话晒都12蚊,但佢嘅份量就如图,根本就系得一只鲜冬菇,然后剪开好多份。其次可以睇埋萝卜,一般要食汤类嘅我都好钟意叫萝卜,因为萝卜通常都会吸到汤底既日月精华再衬托返萝卜本身嘅甜味,但我夹起晒所有萝卜如图,可以话其实我系连一旧萝卜件都食唔到,全部都系极薄嘅一片,同我期望中嘅萝卜真系相差太远。
总结黎讲其实佢除左汤系正,配菜真系相当唔抵食,基本上每样都系剪到一忽忽,如果你系想揾间性价比高嘅餐厅呢间绝对唔推荐,但如果您真系想试好食嘅麻辣烫其实呢间都唔错。
麻辣烫