2022-12-10
麻辣风云由荃湾起家,到依家港九新界各有一间,三间之中食过两间,味道同质素两间都保持水准。今次就去咗旺角分店,可惜坐唔中六角亭咁有诗意嘅位。💡 招牌酸菜鱼 $298一大盘酸菜鱼都几有气势,鲩鱼片鲜嫩爽滑,大致都去晒骨,份量都唔算少,香料配菜都齐嘅。而面底就系传统嘅宽粉,挂住个汤底又烟韧,唔怕唔饱肚~调味上,比起其他川菜店,比较上香港人friendly啲,明显冇咁油,花椒辣味都减轻咗,但又keep到酸菜鱼本身有嘅惹鱼。可能系夜晚peak hour时间,酸菜鱼可能都一早预备好,所以略嫌上枱时,有D唔够热,但之前食lunch就系滚热咁上。💡 椒盐鸡软骨 $128 & 椒盐鱿鱼须 $148川菜又点少得炸嘢呢?两个都香口酥脆,椒盐鸡软骨几有咬口,一粒又一粒咁好过瘾。平时食椒盐鱿鱼须就最惊咬唔开,但今次就唔怕啦,香脆炸皮包住新鲜鱿鱼,咬落鱿鱼海鲜香味,又唔会变橡皮。呢两道菜最适合成班Friends食,倾住偈又食两旧咁。💡 酸辣土豆丝 $108利申返先,本身我个人就唔偏好土豆丝,觉得质感都系怪怪地。本身薯仔都会吸咗啲油,我就麻麻地了。调味上,我就觉得有啲太酸,辣度欠奉,冇一种又酸又辣好过瘾嘅合奏。不
💡 招牌酸菜鱼 $298
椒盐鸡软骨
椒盐鱿鱼须
椒盐鱿鱼须
💡 椒盐鸡软骨 $128 & 椒盐鱿鱼须 $148
酸辣土豆丝
💡 酸辣土豆丝 $108
利申返先,本身我个人就唔偏好土豆丝,觉得质感都系怪怪地。本身薯仔都会吸咗啲油,我就麻麻地了。调味上,我就觉得有啲太酸,辣度欠奉,冇一种又酸又辣好过瘾嘅合奏。不过同场嘅朋友都食得好滋味,好开胃,应该就系个人口味问题喇~
💡 黑糖糍粑 $58
食到最后都想叫返个甜品,试过炸馒头就决定叫黑糖滋粑。整体就不过不失啦,上枱时就feel到系新鲜炸起,都几热,可惜外皮唔太够硬脆,入面都算软糯,黑糖酱又唔太够沾,所以底层个啲食落有少少dry,冇咩味。