2023-05-06
【黄大仙区】【聚华冰室】又到黄大仙区嘅时间,不过可能会令各位黄大仙友失望嘅就系我又系讲新蒲岗。毕竟黄大仙真心难做,我之前喺 1am0910 写过和气食堂,系私底下好几个朋友走嚟同我讨论间嘢,可见黄大仙嘅朋友都非常重视食物质素。不过今次又系写新蒲岗,个回响就应该冇咁大嘅。呢边确实系好多选择,可以话系丰俭由人。我作为茶餐厅 Foodie,就走嚟一间呢啲新派嘅冰室食吓嘢。先食个常餐,主食系「金牌沙嗲牛肉出前一丁」,碗嘢水准都几一般吓。配菜方面有「火腿炒蛋」同「蒜蓉厚多士」,前者只蛋都炒得 okay,啲火腿就正常,后者就略嫌淡味咗些少。嘢饮系饮「冻奶茶」,可能影响到价钱,畀咗 $51 嘅。不过就咁样我又边会满足,就叫多份「精选下午茶餐」啦。拣嘅时候都未见到,到最后一吓临叫嘢食之前先见到有「特色虾多士」,咁梗系叫吓佢,唔系度度有嘅嘢。本身佢系配沙律嘅,我问吓可唔可以转配薯条,侍应话可以㖞,就转薯条啦。饮埋「冻华田」,呢份价钱系 $43 嘅。个虾多士好似西多士咁整,面包夹住块炸虾饼拎去炸,同我想像中嘅虾多士好似有些许落差,味道上正正常常,啲薯条都系。咁样夹埋食咗 $94,其实唔系好似我咁癫食两个餐
个虾多士好似西多士咁整,面包夹住块炸虾饼拎去炸,同我想像中嘅虾多士好似有些许落差,味道上正正常常,啲薯条都系。咁样夹埋食咗 $94,其实唔系好似我咁癫食两个餐又唔使食到咁贵嘅,一般顾客都系食碟饭就走嘅。。。
(地址:新蒲岗景福街83-97号昌泰大楼地下1号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黄大仙区 #钻石山 #启德 #新蒲岗 #聚华冰室 #常餐 #金牌沙嗲牛肉出前一丁 #火腿炒蛋 #蒜蓉厚多士 #下午茶 #虾多士 #薯条 #1am0994 #1ambackup