2023-04-08
走在潮流尖端嘅我,今次同大家去一间好特别嘅𝑐𝑎𝑓𝑒。佢系由𝑏𝑜𝑢𝑡𝑖𝑞𝑢𝑒、𝑐𝑎𝑓𝑒 、𝑚𝑖𝑛𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑘𝑒𝑡 三合一组成!听讲老板系黎巴嫩人,所以都想卖番啲中东本土特色嘅𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑡𝑠。佢地铺头好多野都系自己ℎ𝑎𝑛𝑑𝑠𝑜𝑚𝑒,所以唔怕抄袭,好有自己𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒!特别系啲衫,件件都独一无二,行春日色系,连陈凯琳同𝑣𝑖𝑢𝑡𝑣 嘅艺人都有着佢地嘅衫,而且仲有好精致嘅小饰物。讲番𝑐𝑎𝑓𝑒 ,虽然座位唔多,但胜在环境简洁舒服,好有时尚感,再配合欧美风格嘅音乐!睇吓衫,叹杯咖啡,够晒chill!就嚟复活节提早同大家讲声复活节快乐,正所谓「𝑘𝑖𝑛𝑑𝑒𝑟出奇蛋一次过满足晒你三个愿望!」(❁º◡º❁) ‣‣‣平日𝑙𝑢𝑛𝑐ℎ只需$105就有𝑎 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒、𝑠𝑜𝑢𝑝、𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)==============================〖 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢🍄 〗💰𝟗𝟓 | 🜸 𝟑.𝟔/𝟓一到夏天就紧系要𝑏𝑖𝑘𝑖𝑛𝑖啦!内里包含烤过嘅芝士、酸种面包、自家制嘅黑松露忌廉酱汁!酸种面包天然发酵,外皮比较厚身,口感酥脆,包体结实,内里软熟,气孔大小不一,比较密集,食到小麦嘅香味,酸
Potato soup
一到夏天就紧系要𝑏𝑖𝑘𝑖𝑛𝑖啦!内里包含烤过嘅芝士、酸种面包、自家制嘅黑松露忌廉酱汁!酸种面包天然发酵,外皮比较厚身,口感酥脆,包体结实,内里软熟,气孔大小不一,比较密集,食到小麦嘅香味,酸度不高,偏温和!最正当然系芝士,半溶左系面包里,满口芝士咸香味,仲有强而有力嘅拉丝效果˙˚ʚ(´◡`)ɞ˚˙ 超邪恶,超满足!仲夹左好大块烟三文鱼,口感好软腍,入口就融化,相反黑松露味个人略嫌不足,少少比芝士味盖过左嘅感觉。
〖 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚🍅 〗💰𝟏𝟏𝟖 | 🜸 𝟑.𝟕/𝟓
好经典嘅中东菜式,鲜艳嘅色彩令人胃口大开!简单来讲即系蕃茄水波蛋, 以甜椒、蕃茄、洋葱做蔬菜底,再加入红椒粉、孜然粉等调味料制作而成,味道相当浓烈。可能因为影相耐左,所以个蛋相对上熟咗少少。佢地嘅酱汁全部都系ℎ𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 ,质感浓稠,酸中带甜,带微微呛辣,好开胃ʕ☞ᴥ ☜ʔ 再以酸种面包沾食,混呢个酱真系好夹,好有特色!
Shakshuka
Shakshuka
〖 𝐍𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐞𝐧𝐨 𝐂𝐮𝐩𝐜𝐚𝐤𝐞🍫 〗💰𝟒𝟎 | 🜸 𝟐.𝟖/𝟓
复活节又点可以冇朱古力呢?今次推出左复活节限定嘅榛子朱古力cupcake ,蛋糕整体比较扎实,偏干身,不过好浓可可味。cupcake上面嘅朱古力cream偏甜腻,口感幼滑。最后顶部仲加左啲榛子碎同缤纷乐朱古力,增加左整体嘅口感同层次,幸福感满满♥♥
Nutella Kinder Bueno Cupcake
〖 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭)🍠 〗💰𝟒𝟓 | 🜸 𝟑.𝟐/𝟓
怕肥嘅我加$5转燕麦奶,见到淡紫色嘅饮品已经觉得好治愈,入口带有微微嘅芋头香,奶味都相当浓,带淡淡燕麦味,两者味道好夹。口感好顺滑,不过略嫌偏甜(;_;)
Taro Latte
〖 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚🍵 〗💰𝟓𝟓 | 🜸 𝟑.𝟓/𝟓
依杯饮品几有惊喜!𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦 嘅奶味本身已经好突出,而奶味衬托出咖啡嘅烘焙香味。咖啡偏向𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦少少,咖啡嘅微苦同抹茶嘅回甘好有回响,相当有层次。
Dirty Uji Matcha
——————————————————————————
评分🌟(10分最高💯)
价钱💰: 7.5/10
☎️ 𝟑𝟒𝟖𝟗 𝟐𝟕𝟕𝟎
🔍想揾同类型嘅餐厅𓂀✍
⌫ #eatwithnous_中环
⌫ #eatwithnous_cafe
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #hkcafe #shashuku #photography #hongkong #sourdough #coffee #cafehopping #boutique #咖啡 #美食 #相机食先 #酸种 #吃货 #打卡 #手机食先 #中环美食 #时装店 #小店