꧁𝗛𝗢𝗛𝗢𝗡 𝗘𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆💛꧂ #黄店推介久违嘅黄店系列,今次系诚心推荐嘅心机小店,虽然西环系远远地,不过真系值得一去!餐厅小小的但装修几有格调;虽然得四、五张枱,但当晚咁啱全部枱都差不多时间落单,变相两位老细兼大厨要一次过起十几人分量嘅餐点,所以等候时间都比较长,要有啲心理准备,不过老板都好好人,除左系咁讲唔好意思,知我地等左好耐都送左件蛋糕「赔罪」♥︎↬ 多汁牛堡 | 𝙳𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 𝚙𝚊𝚝𝚝𝚒𝚎𝚜 | 麻辣蛋黄酱 $𝟷𝟶𝟼 (+$𝟹𝟻)呢度嘅汉堡全部都系用上自家竹炭薯仔包包,先烘到两边少少脆,再组合其他食材而𝘱𝘢𝘵𝘵𝘺就系用意大利牛肉造嘅,面层煎到焦脆,拎起大大啖一咬完全系爆汁,劲𝘮𝘦𝘴𝘴𝘺😂𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳入面仲夹左煎到香脆嘅烟肉、粒粒洋葱、自家制酸瓜、炙烧过嘅车打芝士、沙律菜同解腻兼增加口感嘅苹果!自家蛋黄酱绝对系𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵之一,拣左麻辣味,麻度同辣度都恰到好处,但仍会有少少抢左牛肉嘅风头𝘴𝘪𝘥𝘦可选薯条、薯饼或蔬菜,我地拣就左薯条佢系波浪形嘅粗薯,新鲜炸起劲热,仲𝘤𝘰𝘢𝘵左好惹味嘅香料调味粉↬ 𝚁𝚒𝚐𝚊𝚝𝚘𝚗𝚒 𝚠/ 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚜𝚊𝚞𝚜𝚊𝚐𝚎 𝚒𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢

꧁𝗛𝗢𝗛𝗢𝗡 𝗘𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆💛꧂ #黄店推介

多汁牛堡

𝘴𝘪𝘥𝘦可选薯条、薯饼或蔬菜,我地拣就左薯条

↬ 𝚁𝚒𝚐𝚊𝚝𝚘𝚗𝚒 𝚠/ 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚜𝚊𝚞𝚜𝚊𝚐𝚎 𝚒𝚗 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 $𝟷𝟸𝟼

店家受意大利肉肠启发,用猪肉、烟肉油脂、蒜头同各种香料腌制自家嘅肉肠,配上𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺兼带点辣劲的𝘱𝘪𝘯𝘬 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 ,惹味非常
虽然唔系用上𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 但同样做到𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦口感,烹调时间控制得𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵~
不过以呢个价钱黎讲分量确实偏少( ・᷄ὢ・᷅ )

↬ 𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝚋𝚛û𝚕é𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟻𝟾

呢个自家芝士蛋糕嘅焦糖脆面系重点,脆脆口感具画龙点睛嘅作用,亦都几喜欢另外刨上嘅柠檬皮,好𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 又解腻,
但芝士味略微唔够出,同埋饼底如果系脆嘅话口感会更有层次

↬ 𝙻𝚒𝚖𝚎 𝚜𝚘𝚍𝚊 $𝟹𝟶
食𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳呢啲咁重口味嘅野就当然系要饮𝘴𝘱𝘢𝘳𝘬𝘭𝘪𝘯𝘨,呢杯𝘭𝘪𝘮𝘦 𝘴𝘰𝘥𝘢除左有青柠仲加左粒柑桔仔,诚意满分(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8/10 👱🏻‍♀️8.2/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 HOHON Eatery (西环)
西环皇后大道西419M号地舖
#cty_黄店
#cty_西环
#cty_western
#cty_burger

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
多汁牛堡