2020-03-22 451 浏览
呢间台式餐厅嘅装潢以木色为主,好有台湾嘅朴素感觉😊。·朋友言谈间至知道呢间餐厅系由艺人傅珮嘉开设,一听到佢个名,脑海即刻谂起「什么都绝望,抬起眼望望」呢句歌词🎵~原来佢嫁咗台湾人老公,仲开埋呢间台式餐厅,主打地道台湾菜👍🏻。·顺带一提💡~呢度点餐有啲似饮茶画点心纸咁,入座之后,店员会递上点菜纸,当画好点菜纸📝,就可以交俾店员入单。·主食方面,我哋点咗 (HK$148),真系名副其实,份量非常珍宝,放埋其他菜式一齐做对比 (第二张相),你就会知道碗面真系估唔到嘅好!大!碗!打卡一流😆。·第一啖先品尝汤底,味道香浓。用料亦好足,例如:牛肚、牛腩、牛筋,都好腍好入味😋。面条偏粗,所以好挂汤,食每一啖面都食到香浓汤底😌。·另外,我哋亦点咗 (HK$72),樱花虾铺满饭面🦐,配上溏心蛋、渍物,卖相吸引😍!鲁肉汁香甜,中和樱花虾嘅咸味,整个饭味道不过不失。·呢间餐厅既然主打地道台湾菜,当然唔会错过试下呢度嘅台式小食啦😄,于是我哋点咗三款小食。·第一样系 (HK$58),虽然外边炸得算干身,但内里鸡肉一啲都唔干、唔韧,依然嫩滑多汁👍🏻。呢个小食洒咗炸蒜片,令盐酥鸡更加惹味😋。·第二样系 (H
呢间台式餐厅嘅装潢以木色为主,好有台湾嘅朴素感觉😊。
主食方面,我哋点咗 [珍宝红烧三星面🍜] (HK$148),真系名副其实,份量非常珍宝,放埋其他菜式一齐做对比 (第二张相),你就会知道碗面真系估唔到嘅好!大!碗!打卡一流😆。
珍宝红烧三星面

另外,我哋亦点咗 [樱花虾鲁肉饭🍚] (HK$72),樱花虾铺满饭面🦐,配上溏心蛋、渍物,卖相吸引😍!鲁肉汁香甜,中和樱花虾嘅咸味,整个饭味道不过不失。
樱花虾鲁肉饭

第一样系 [第一盐酥鸡🐔] (HK$58),虽然外边炸得算干身,但内里鸡肉一啲都唔干、唔韧,依然嫩滑多汁👍🏻。呢个小食洒咗炸蒜片,令盐酥鸡更加惹味😋。
第一盐酥鸡

第二样系 [炸甜不辣] (HK$58),金黄色嘅外边十分香脆,内里就口感烟韧,同样洒咗炸蒜片,令菜式更加惹味。真系令人一食上瘾🤣!
炸甜不辣

最后一样就系 [麻辣藕片] (HK$38),味道先麻后辣,连平时食得辣嘅朋友都觉得辣🥵,如果你都食都得辣,不妨都试试呢个小食😆。
麻辣藕片

饮品方面,我哋点咗 [超级水果茶🥤] (HK$38),选择咗少甜、少冰,但我觉得味道都系偏甜。
超级水果茶

✨妹猪仔👧🏻💬: 整体嚟讲,餐厅食物味道唔错,充满台湾味道❤️!但系美中不足嘅系,餐厅地方唔大,等候时间需时,另外我比较怕热,略嫌冷气唔够大,如果改善下会更好🙈~
樱花虾鲁肉饭
第一盐酥鸡