2022-02-10
@kan.teen之前已经自己黎独(毒)食过一次船面 今次再带埋朋友黎 试吓个巨型炸髀同埋但捞面系咪一样咁好食先~.炸鸡髀船面即叫即炸 大概等10分钟 嚟到嘅时候真系热辣辣☀️食落都好脆 我觉得个味道有啲似麦X劳嘅脆香鸡翼🍗再点埋个泰式辣酱 还原度有90% 不过呢只炸髀Juicy啲💦始终即整是有唔同的!呢个试左捞面 面底系蛋面🥢同平时食云吞面嘅竹升面面质相近 好爽口 我好中意呢个面质 而且呢个捞面汁劲正 有印尼捞面嘅甜酱油味+佢哋嘅自家制辣酱🌶辣辣地 超上瘾 两三啖就食晒成碗了💨再饮埋个泰式奶茶中和下辣度 泰爽了❄️跟住就食呢个船皇船面 配料十分丰富,有: 牛腩、肥牛、牛肉丸、鸡丝、鸡翼、猪肉片、猪肉丸、猪膶。系咪好抵呢🤪呢个汤面我就叫咗河粉底 已经唔系用一条条例形容 系一片片超大片河粉 好有泰国特色🇹🇭不过其实我最钟意系佢哋嘅药材味汤🍲,先用牛骨熬制3小时,再加入香叶、香料、班兰叶、枸杞等熬制8小时。汤底浓郁 呈深啡色饮落牛味浓 甜甜地 未必每个人都接受到药膳味 但我觉得佢哋知味道容易入口 唔会过分浓烈!.💸人均:$100有找———@torcharmhk📍船皇 (谢斐道) (铜锣湾)铜锣
💸人均:$100有找
———
@torcharmhk
📍船皇 (谢斐道) (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道526号地舖
#kanteen铜锣湾 #kanteen良心帮衬 #kanteen泰国菜