2021-11-04
偶尔对海鲜敏感嘅我,今星期难得同男友去咗一年一度嘅梅窝秋季旅行,所以都系食咗先算(而家就痕紧⋯)❣️由于上年喺梅窝就去过熟食市场食晚餐,坐喺海边位,吹住海风,望住梅窝夜景,食住海鲜配啤酒,实在太正,而印象最深刻嘅就系「椒盐九肚鱼」,所以今次就重游旧地,照喺熟食市场食晚餐🥳。但去到嘅时候发现「顺兴海鲜饭店」同「华记海鲜饭店」实在太似样,我哋都唔记得上年系食边间,唯有抱住羊群心态,去咗比较多人食果间试吓,结果啱啱发现上年食嘅唔系呢间,不过「椒盐九肚鱼」同样咁好味🤣❣️男友就嗌咗「避风塘炒蚬」,我就觉得系出面食炒蚬始终都系觉得唔抵食,反而干炒牛河可以喔👍🏻❣️✍🏻 / 椒盐九肚鱼💵价钱:HK$98🔘整体美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️九肚鱼个口感真系好正,滑捋捋,就算炸完食落都唔会干身,点埋个喼汁,好夹👍🏻✨呢碟野对2个人嚟讲,份量有啲大,食到好有罪恶感,起码过半碟系落咗我肚🙈✨椒盐真系点煮都好味,至少到而家都未食过难食嘅椒盐料理。✍🏻 / 避风塘炒蚬💵价钱:HK$105🔘整体美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍呢个避风塘同我想像嘅有啲出入,本来以为啲蒜系炸蒜果种,但佢啲蒜系炒湿咗嘅,不过系我心目中所有蒜都好香。虽然蒜香,但
✍🏻 / 椒盐九肚鱼
💵价钱:HK$98
🔘整体美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️
✍🏻 / 避风塘炒蚬
💵价钱:HK$105
🔘整体美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍
呢个避风塘同我想像嘅有啲出入,本来以为啲蒜系炸蒜果种,但佢啲蒜系炒湿咗嘅,不过系我心目中所有蒜都好香。虽然蒜香,但呢碟野嘅肉壳严重分离,而且感觉啲壳多过啲肉,成日觉得出面食蚬好易偷龙转凤,捞埋啲空壳一齐炒,希望呢间冇啦!整体嚟讲味道系唔错,如果唔介意性价比一般嘅话,都可以一试避风塘风味嘅炒蚬💕✨。
✍🏻 / 干炒牛河
💵价钱:HK$65
🔘整体美味指数:❤️❤️❤️❤️🤍
因为见到餐厅有两个师傅喺度炒野,炒到好似好有镬气咁,所以就试下呢味。结果冇失望,镬气足,而且啱啱炒出嚟即食好香,香得嚟都唔会太油,啲牛肉份量仲几多,试试试🤤❣️🔜下文再介绍✨
💵埋单价钱:HK$306/2人
🔘整体美味指数:❤️❤️❤❤🤍