2022-04-21
"𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑒𝑠𝑡."大澳向来都系香港人其中一个后花园🥰每逢假日都会有好多人上去行吓 平时大家都会去食鸡蛋仔、沙翁、豆腐花 而且每次都要排餐死先买到呢啲美食🥺所以今次就想介绍一间隐世小店 主要食下小菜 又有海鲜 仲有咖啡饮☕️🤣‼️真系可以感受到呢个水乡带比大家嘅闲情逸致🌊就咁坐底望住山山水水 饮杯嘢 食吓大澳最出名嘅海产呢间小店名为屿山渔水🤩有三层嘅 店舖嘅设计好有趣 二楼摆住一部CD机 贴住三套王家卫电影嘅poster 感觉好怀旧🤣佢地座位唔算好多 但系啲位都系对住大澳嘅山水🌄吹住海风 饮住一杯「爱美利金奴」感觉特别舒服😜仲会有熟客带住同船家、海鲜档新鲜买嘅鱼同蟹比老板煮添🐟🦀不过老板话 记住叫鱼贩㓥好条鱼先攞过去 如果唔系会做唔切‼️==============================〖 虾膏海鲜炒饭🦐🦑 〗💰128呢个炒饭嘅虾膏香味 隔咗两层都闻到🤤送到上台真系想连相都唔影就直接开动!不过点都要影张相比大家睇吓有几好食🤓除咗虾膏香浓 佢地嘅用料都非常出色 啲鱿鱼大大粒咁🦑仲有用咗生晒蚬肉同虾 食落好有口感 绝对系食完会想再食多碗🥳〖 麻婆薯条
"𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑒𝑠𝑡."
〖 虾膏海鲜炒饭🦐🦑 〗💰128
〖 麻婆薯条🍟 〗💰48
麻婆豆腐大家食过啦 唔知麻婆薯条又食过未呢❓呢个口味嘅薯条都好特别 当然就唔系将啲薯条浸落啲麻婆汁度啦🤣佢系将个麻婆汁改成粉 等啲薯条有个味 又唔会淋晒☺️
〖 椒盐花枝片🦑 〗💰88
椒盐嘅菜色通常都好考功夫 因为好容易就会整到冧晒唔好食😣不过佢地嘅厨艺就实在毋庸置疑地好‼️整得好脆口之余 花枝片又爽口 仲好大块添🥰
〖 Americano☕️ 〗💰40
老板呢杯做「爱美利金奴」😂𠮶日餐厅就剩系得呢一款嘅咖啡 好难以想像一间类似茶餐厅嘅物体会有呢种咖啡饮😆仲要味道好香浓 拍得住cafe嘅水准😝
〖 大澳凤梨山水梳打🍍🍹 〗💰35
虽然唔知系咪真系用山水整😂但呢杯凤梨味梳打好清甜 而因为加咗一片小小嘅青柠 🍋令到杯嘢都有少少酸酸地 食完咁多炒饭同煎炸嘢 饮返杯梳打就够晒爽了🤪
评分🌟(10分最高💯)
价钱💰: 8/10
味道👅: 8.5/10