【#饮食】C+揾食团 || 特式Cafe的晚餐 - Urban Coffee Roaster早排去完台湾,台湾有好多特式Cafe,去一转台湾见识左唔少,但原来近近地香港都有好多特式Cafe走漏眼,最近同同朋友行开尖沙咀K11,发掘到一间另类Cafe ,值得一试******************************Cafe 位于美丽都大厦,行过门口,完全唔会察觉系一间Cafe,用上铁框玻璃窗做门,简单的原始的射格,门口完全唔觉得系Cafe,打开门后别有洞天。******************************内里都系选用简单的Raw Style 装修,配上很多木制家具,一排贴墙的长梳化设计,放上好多不同款式的Cushion,令人感到放松。入面的位置都多,我地去的那天不算太多人,所以都坐得唔会太迫夹。食物劾面主力以西餐为主,Cafe 有咖啡饮都唔系一件惊奇事,呢度竟然有先叫有手工啤酒供应,下次同朋友Happy Hour 又有一个好选择。******************************讲返食物先,我地都点了好多款唔同野食,由前菜到甜品都有唔少惊喜。Menu上的食物都

讲返食物先,我地都点了好多款唔同野食,由前菜到甜品都有唔少惊喜。Menu上的食物都有中英文,好明确写明菜式系咩,抵赞!

\\ 薯条。黑松露酱 - $48

小食之选,薯条炸得香脆,唔会太油,就咁食都好够味,亦都可以黑松露酱,好香浓黑松露味,有沾酱薯条又系另一番风味。

\\ 烤大蘑菇。温泉蛋。车打芝士。黑松露汁 - $58

以为是普通的烤大蘑菇,但面层烤香的车打芝士下内藏干坤,系菇面收左一只温泉蛋,切开后,蛋浆瞬间大爆发,香烤大蘑菇配上香滑蛋浆,味道一流。

\\ 香煎和牛肉配菠萝莎莎。香葱碎 - $108

呢款有少少Fusion,略略煎开的牛肉就咁食,已有好香的牛肉味道。可以配上菠萝莎莎 & 香葱碎一齐食,带少少甜甜酸酸,除左食到煎香和牛的牛肉味之外,同时带来清新感觉,多重口感。

\\ 香煎带子苹果蓉蕃红花意大利饭 - $168

香煎带子苹果蓉蕃红花意大利饭

睇落苹果蓉煮饭,感觉怪怪的。但原来苹果蓉,微微的甜味,反而带出带子鲜甜味道。

带子香煎略略煎香表面,唔会熟得过熟。食到西餐厅意大利饭的质感,惊喜之作。

\\ 慢煮三文鱼配南瓜蓉。茴香蕃茄沙律。罗勒油 - $198

慢煮文化流行,好多餐厅都开始加入慢煮菜式。平时食的三文鱼,多数都系香煎,今次就叫左个慢煮三文鱼,保持了鱼肉嫩滑多汁鱼肉;鱼皮略略煎开,加上鱼肉厚身,啖啖肉,食到外脆内软的口感,配上南瓜蓉&酱汁,冇乜鱼腥味,就算平日怕食鱼的我,都多食几旧,

\\ 西班牙油条。朱古力汁 - $42

有花边位的炸面团,本身已经洒上糖,食落已经好松化,已经有少少甜味,可以额外一加上朱古力汁,食落好似食条状冬甩。

\\ 咖啡煮啤梨。朱古力金宝。开心果碎。雪糕 - $78

咖啡煮啤梨

平时多数食都系红酒煮多,咖啡煮都系第一次煮。唔好想住咖啡煮就一定会苦,但原来煮落同啤梨的甜美好夹,啤梨云煮得唔算太软身,配上内藏雪糕 ,层次分明。

Urban Coffee Roaster

尖沙咀碧仙桃路7号美丽都大厦地下44号舖