2023-07-17
前排见到有人介绍呢间嘅午市$388十五品omakase,感觉好抵,即刻book了,估唔到完全超乎expectation有水准!❣️用午市sushi set 价钱,食到omakase,的确好亲民❣️食材用心讲究,有部份寿司更加有惊喜!1. 先付- 水云配酸酸地酱料,系开胃refreshing之选2. 茶碗蒸- 滑香蒸蛋内有蟹肉、菇等,口感几好3. 刺身薄切(1品)- 当日刺身系🐟鹿儿岛间白鱼,配上酸汁啫喱同海苔,更能突出鱼肉鲜甜味道。- 鱼肉晶莹剔透,无做熟成,食落去比较有口感🍣所有寿司用上山形县女王米,软熟的来口感烟韧:4. 宫城帆立贝✨✨✨✨- 配上青柠令帆立贝鲜甜味道更突出,质地厚实有口感5. 冲绳产笛鲷- 肉质有嚼劲,配上油脂香6. 刺身级银鳕鱼✨✨✨✨- 微微烧香过,肉质入口即溶,口感暖暖的,满口油脂香+鲜甜味道,好🈵️足7. 岛根县池鱼✨✨✨✨✨- 系非一般嘅池鱼!用上年幼池鱼,肉质系超级嫩,少少入口融化感觉,满口鲜甜味道☺️中间再夹上京葱,鲜味更出8. 活八爪鱼 - 只系以青柠调味,都已经够鲜甜9. 赤身❤️- 口感好软嫩,几鲜甜10. 奄美大岛 chitoro❤️- 「奄美大岛」系过
❣️食材用心讲究,有部份寿司更加有惊喜!
1. 先付
- 水云配酸酸地酱料,系开胃refreshing之选
2. 茶碗蒸
- 滑香蒸蛋内有蟹肉、菇等,口感几好
3. 刺身薄切(1品)
- 鱼肉晶莹剔透,无做熟成,食落去比较有口感
🍣所有寿司用上山形县女王米,软熟的来口感烟韧:
4. 宫城帆立贝✨✨✨✨
- 配上青柠令帆立贝鲜甜味道更突出,质地厚实有口感
5. 冲绳产笛鲷
- 肉质有嚼劲,配上油脂香
6. 刺身级银鳕鱼✨✨✨✨
7. 岛根县池鱼✨✨✨✨✨
8. 活八爪鱼
- 只系以青柠调味,都已经够鲜甜
9. 赤身❤️
- 口感好软嫩,几鲜甜
10. 奄美大岛 chitoro❤️
- 「奄美大岛」系过百年吞拿鱼供应商,唔怪得几出色!
- 中toro口感软香,入口即溶无油腻感,仲甜甜地,正!
11. 赤虾❤️
- 口感好爽甜,厚身,完全无expect道食落去系超级鲜甜,真系比较少见😋
12. 火炙蝶鱼
- 师傅讲笑话「要一啖食落口,只碟留比佢」。
- 蝶鱼烧香过入口即溶,配秘制酱油,令香口味道升华
13. 吞拿鱼蓉手卷❤️
- 入面满满吞拿鱼蓉,饭量适中,配上香脆紫菜,配搭一流。特别钟意入面吞拿鱼蓉味道鲜甜😋
14. 面豉汤
- 入面有菇、豆腐,几足料
15. 甜品
- 绿茶红豆蕨饼,口感烟韧,甜度适中
的确系抵食omakase 之选,下次再约朋友来❤️