2021-10-13
《#Cafe_taltal | #ShumShuiPo_taltal 》🇭🇰 𝕃𝕠𝕠𝕡 𝕂𝕦𝕝𝕥𝕦𝕣𝕖 @ 𝕊𝕙𝕦𝕞 𝕊𝕙𝕦𝕚 ℙ𝕠好耐冇去过深水埗📍呢到已经变咗文青集中地,开咗好多小店同Cafe☕️呢间一直都好想试但又怕排队,「狮子山」一落波就即刻冲出去深水埗,唔洗排队就有得食😋望入去一片绿油油植物好似入咗森林咁🌳🔸 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐢𝐧 𝐏𝐞𝐫𝐝𝐮 $𝟏𝟏𝟖要等20-30分钟嘅甜品🧭个人认为系值得等待!焦糖香蕉🍌配2大旧树头面包,树头面包外面都有焦糖,好好食又饱肚!香蕉上嘅焦糖厚厚一片,好满足🤤配埋无花果、开心果碎、蓝莓同Earl Grey 雪糕,好靓好啱打卡📸🔸 𝐃𝐢𝐩𝐝𝐢𝐩 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐲 𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 $𝟔𝟖因为甜品要等好耐,另外叫咗个薯条食住先❕不过我今日冇晒双色薯条😢薯条热辣辣劲好食,另外仲陪左个黑松露酱同烟椒酱,好惹味😋🔸 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐭𝐫𝐞𝐮𝐬𝐞 $𝟓𝟐呢杯热情果青桔梳打好特别🍹上枱时会有一枝梳打比自己倒,另外杯底有青BB糖浆同每粒冰都有特别,有黄色热情果冰,又有雪住蝶豆花嘅冰🧊饮落好夹
🔸 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐭𝐫𝐞𝐮𝐬𝐞 $𝟓𝟐
呢杯热情果青桔梳打好特别🍹上枱时会有一枝梳打比自己倒,另外杯底有青BB糖浆同每粒冰都有特别,有黄色热情果冰,又有雪住蝶豆花嘅冰🧊饮落好夹,唔会好酸够味👍🏻
🔸 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 - 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲 $𝟒𝟖
好香咖啡味☕️但饮落没有酸味,果香足够。
———
📍 深水埗鸭寮街90号地舖 | G/F, 90 Apliu Street, Sham Shui Po
🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:☘️水泥+绿油油植物嘅Cafe好靓!而且座位都唔少,感觉好休闲。食物饮品少贵,不过食物都好有特色👍🏻
💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $140up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #深水埗_taltal