2022-09-20
《#Pastry_taltal | #TsuenWan_taltal 》🇭🇰 民丰粉面行 @ 𝕋𝕤𝕦𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕟有一日心血来潮好想食糯米糍,好挂住糯米皮烟烟韧韧嘅感觉。喺大埔墟熟食街市买咗滑嘟嘟嘅糯米糍,一买买咗6个。个皮劲厚😥好难食。食咗半个已经唔打算食其他🥲点知荃湾民丰粉面行嘅糯米糍不断喺IG洗我版,好奇心驱使下决定再试新嘢❕果然冇失望😋已经回头左五次以上🤎❥ 花生糯米糍 | $𝟔必食✨最钟意食呢款!民丰嘅糯米皮够薄,花生馅加入咗砂糖,唔会太甜但又够咬口🤤馅料份量劲多,每啖都好满足!❥ 芝麻糯米糍 | $𝟔呢款系我心目中第二位✌🏻劲香浓芝麻味,又系加入咗砂糖,食落唔太甜,后劲带有芝麻甘香味道。❥ 豆沙糯米糍 | $𝟔自己就麻麻哋豆沙馅,感觉同花生芝麻个口感好唔同。不过豆沙馅唔太甜又够滑。🤍 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:民丰有好多选择,除咗糯米糍,有烧卖仲有韭菜饼。行到舖头最入面,仲有粉面可以买到。如果要买糯米糍,可能要企喺门口等一阵,直到有姐姐帮手。同埋买得多,记得主动话要用盒!———📍 35 Tsuen Wan Market Street, Tsuen Wan | 荃湾街市街35号💰 ᴘʀɪ
花生糯米糍
❥ 花生糯米糍 | $𝟔