庆祝纪念日谂食咩?第一个谂法就系食法国菜,浪漫又优雅💕,最近无纪念日庆祝,不过庆幸quit咗一份自己唔钟意嘅工就当庆祝一下系东涌行完outlet揾下附近餐厅,见到依间【Basic Bistro】系新开餐厅仲要系法国菜🇫🇷即刻去试下。眼花撩乱下waiter 推介咗几款菜式比我地,我地都叫咗几款试下~🧅Soupe a l‘Oignon $98Soup 叫咗我食法国菜必饮嘅法式洋葱汤,奶油吐司铺面,配合香浓瑞士芝士、浓烈洋葱打造出一碗香浓洋葱汤,入口满满洋葱再有拉丝芝士,边食边饮汤,味道方面无可挑剔,一定要试👍🏻🦐Chorizo Garlic Prawn $172Waiter 推介必试Appetizers👑,话每个客人食完都赞👍🏻咁一得要试下,又真系好推介!首先系满满蒜味,然后有轻微辣味,薯仔片同香肠片「索」满香浓酱汁超惹味,虾好鲜嫩,蒜蓉包即叫即整,热辣辣好脆口,signature 菜真系有原因~🍝Seafood Linguine $192时令杂锦海鲜鲜味十足,扁面挂满车厘子蕃茄酱,酸酸甜甜好开胃,面量都多2个人食啱啱好🐽Kurobuta Pork Rack $252真空低温制作黑毛猪肉质

🧅Soupe a l‘Oignon $98

🦐Chorizo Garlic Prawn $172

🍝Seafood Linguine $192

🐽Kurobuta Pork Rack $252
真空低温制作黑毛猪肉质嫩滑,酱汁方面好有心机,主要用蘑菇酱调味,配碟苹果泥香甜带出黑毛猪另一风味,薯仔同茄子用酱汁烤到好惹味,每一道食材都发挥出不同口感同味道

🥞Crêpes Suzette $78
经典法式甜品— 法式橙酒班戟,食之前倒上橙酒点火,视觉画面好靓,依款甜品用牛油、橙、班戟、雪糕组成,香甜带点酒香味,第一次食依款法式甜品,觉得味道好特别😋

🌱VIRGIN GRAPE MOJITO $62
青提加入薄荷叶及梳打水,劲fresh同清甜,依杯MOJITO 真系有青提肉食到㗎,仲好大粒!依杯系另一位waitress 推介嘅皇牌嚟👑

Basic Bistro
📍地址: 东涌怡东路9号香港东涌世茂喜来登酒店1楼102号舖
2024-01-26
  • Soupe a l'Oignon