餐厅: 生記滷味
资讯:

2022-08-10 1159 浏览
「经过漫长的等待,门铃终于响起,粉红风衣彷佛为千篇一律的孤寂带来一点生气;苍白如死灰的盒子里装满了令人兴奋的温度,沉稳而沉闷的大人顿时绽放小孩一般的笑容,沉醉于久违的香气;绳结打开,机关一转,浓厚香气顿时充斥著家中每个角落,流入身体每一个细胞。一匙入口,细细咀嚼,顺著食道滑下,厨师精心预备的饭菜温暖了口腹,更温暖了寂寞的心灵。昔有苏东坡指著月亮祈愿千里共婵娟,今日你我捧著一样皎洁的塑料盒,尝著不同的菜式,彷佛回到匆匆数年前,相邀举箸,把酒谈欢,并肩携手之境,落寞的心一刻得到了慰藉。」~我作嘅🙃喺呢个🥲氛围🥲气候🥲季节🥲底下,我地难免又要遇到离别嘅毛文🥲所以呢🥲就去左人地屋企度食餐好😀笑住咁走🙂🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙃🙂🙃讲吓呢餐系咩嚟啦👴🏼🌊🦢👈🏻冇错就系老……咳哼…卤水鹅嘞系啦由于时间唔够所以招呼不周啦尽量买好啲去人地屋企食餐好嘅咁呀…此生记不同彼生记啦😂上个post真系小嬲mode小到人地一栋都冇呢个生记就认真不负所望地好食😋呢间生记卤味驰名远近50年,店铺外大大张蔡澜同成堆报导,每日放饭放工一条条龙就喺出面等斩料,平时真系冇咩事都唔会去食😂但既然系Farewell,就呢间啦实冇死哇

🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙃🙂🙃

一食😲wahdiu~~~~呢啲先系卤水鹅嚟家嘛大佬🤩
入口浓浓嘅卤水香先喺个口度散开🤤
稍加咀嚼🦷鹅肉肉香倾泻而出🥺
再咬吓个鹅皮🦢个鹅香再加倍🤩
好似成只鹅喺个口腔入面跳舞咁🕺🏻💃🏻🦢🕺🏻💃🏻🦆🕺🏻💃🏻🦢🕺🏻💃🏻🦆🕺🏻💃🏻🦢🕺🏻💃🏻🦆
跟住下页系啲好好好好好好好好好好食嘅鹅肠同鹅肝🤓🤓
呢啲胆固醇地狱平时真系好少挑战😂
但真系好好食
个卤水又入味👴🏼🌊个润本身就鲜味🦧、个口感又软滑又细腻🥺
鹅肠就梗系爽口鲜香又正🤩
越食越醒神唔系讲笑

🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃🙂🙃
好啦其实我想讲嘅系,呢一啲几廿年嘅老字号真系执吓又少一间执吓又少一间。唔知几时开始,啲熟悉嘅街道唔再熟悉,细细个听到啲老邻居嘅声一把一把咁消失;细细个对你特别好𠮶啲老铺姨姨叔叔见吓又少咁个;以前去开买早餐呀杂志𠮶啲铺某年某日又闩左闸;由细玩到大𠮶啲朋友忽然间一个fb ig post就话移民听日走;读书𠮶度忽然间同你讲冇呢冇路连入都唔入得……熟悉嘅街道,熟悉嘅,好似得返条街名。愿你我都能珍惜真正嘅香港最后嘅每一点,每一滴。恐怕数年后碎裂四散,天各一方,再聚不知来日何时。

肥仔指数:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒满分

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔觅食 #但愿人长久 #hongkong #黄店 #hkig #Instagram #手足 #食评 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #farewell #饯行 #红磡 #老店 #卤水 #chinesecuisine #traditionalfood #globaleats
#foodstagram #foodpics #foodporn #foodphotography